LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Bloomberg debuta sota foc intens en un brutal debat

L'exalcalde i milionari és atacat, especialment per Warren, per polítiques racistes i un complicat historial de sexisme

Senator Elizabeth Warren speaks as former New York City Mayor Mike Bloomberg and Senator Bernie Sanders try to get the moderators’ attention at the ninth Democratic 2020 U.S. Presidential candidates debate at the Paris Theater in Las Vegas Nevada, U.S., February 19, 2020.     TPX IMAGES OF THE DAY

Senator Elizabeth Warren speaks as former New York City Mayor Mike Bloomberg and Senator Bernie Sanders try to get the moderators’ attention at the ninth Democratic 2020 U.S. Presidential candidates debate at the Paris Theater in Las Vegas Nevada, U.S., February 19, 2020. TPX IMAGES OF THE DAY / MIKE BLAKE (REUTERS)

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Els 400 milions que ha invertit de moment en publicitat han permès a Michael Bloomberg fins aquest dimecres presentar sense rèplica directa la seva defensa de la seva candidatura per a la nominació demòcrata per a les eleccions presidencials dels Estats Units. El cos a cos és una altra cosa. I el multimilionari empresari i exalcalde de Nova York ha sortit malparat d’un brutal debat a Las Vegas tres dies abans dels caucus de Nevada en els quals no participa. Bloomberg s’ha saltat les primeres quatre cites de caucus i primàries i no serà a les votacions fins el «superdimarts» del 3 de març, quan decideixen 15 estats i territoris.

Bloomberg ha sigut martellejat amb foc constant per molts dels punts negres que els seus anuncis òbviament no presenten: des de les marcades traces de racisme de la tàctica policial de «parar i escorcollar» amb què la seva administració va provar de combatre el crim a Nova York però que va afectar desproporcionadament negres i llatins, fins a les ombres d’assetjament i discriminació sexual que esquitxen el seu historial empresarial i el sexisme d’algunes de les seves paraules. També, per l’acusació de voler «comprar» amb els seus milions la nominació i «amagant-se darrere dels anuncis».

Deu segons ha tardat el senador Bernie Sanders, que lidera el camp demòcrata i com a favorit també ha sigut diana d’atacs les dues hores de debat, en apuntar que el llegat del «parar i escorcollar» impossibilita Bloomberg a ampliar la base de votants de minories que necessita el partit per derrotar Donald Trump. I tot i que Bloomberg ha provat de dir que s’ha «disculpat i demanat perdó» i ha reconegut que es va parar «massa gent» i la tàctica «es va descontrolar», ha enganyat quan ha dit que va disminuir la tàctica a l’«adonar-se» que estaven parant massa gent. En realitat ho va fer perquè l’hi va ordenar un tribunal. I va provar de combatre aquesta ordre judicial.

Warren, implacable

Si algú ha sigut implacable amb Bloomberg ha sigut la senadora Elizabeth Warren, que es nega a tirar la tovallola tot i que la seva candidatura progressista, prometedora fa només un parell de mesos, ha anat perdent força davant de la de Sanders i després de fluixos resultats a les cites d’Iowa i Nou Hampshire. La seva vibrant actuació al debat d’aquest dimecres, en el qual també ha atacat candidats moderats com Pete Buttigieg i Amy Klobuchar i no ha contingut, com altres vegades, crítiques a Sanders, pot haver estat impulsada per la urgència de mantenir-se en lliça però sens dubte serveix per recordar que descartar-la pot ser un error. Només parlaran les urnes però la seva campanya ja presumia a la nit d’haver batut marques de recaptació de fons després de la primera hora.

«Vull parlar d’aquells contra els quals ens presentem. Un multimilionari que anomena les dones «grasses» i «lesbianes amb cara de cavall». I no, no parlo de Donald Trump. Parlo de l’alcalde Bloomberg», ha dit Warren. «Els demòcrates no guanyarem si tenim un nominat amb una història d’amagar les seves declaracions d’impostos, assetjament de dones i recolzament de polítiques racistes com el ‘redlining’ (negar hipoteques a minories) i ‘parar i escorcollar’. Dono el meu suport a qui sigui el nominat, però entenguin això.» I ha continuat: «Els demòcrates correm un risc enorme si substituïm un multimilionari arrogant per un altre».

Warren, dura en les qüestions racials amb Bloomberg, ha sigut especialment afilada i encertada a l’assenyalar-lo per les demandes d’assetjament sexual i discriminació de gènere que ha enfrontat i, sobretot, pels acords de confidencialitat que acompanyen la resolució d’aquestes demandes. La senadora l’ha pressionat mentre l’empresari defensava el seu historial de contractació de dones per a llocs de responsabilitat, arribava a minimitzar les demandes amb un «potser vaig fer una broma que no devia agradar» i provava de justificar que les dones han decidit voluntàriament mantenir silenci. Ha ironitzat la seva resposta com «he sigut agradable amb algunes dones» i ha intentat que digui quantes demandes exactament ha enfrontat i que es comprometi públicament a alliberar-los dels acords, petició a què s’ha afegit l’exvicepresident Joe Biden aixecant la veu. Bloomberg no ha fet ni una cosa ni l’altra.

Sanders, favorit a la diana

El debat a Las Vegas també ha recordat les objeccions que continua despertant en molts al partit Sanders, especialment en l’aparell  i l’ala moderada. I han sigut sobretot Pete Buttigieg i Bloomberg els que han intentat plantejar la candidatura del triomfador a Nou Hampshire com un perillós gir radical a l’esquerra. Qui fins fa poc va ser alcalde de South Bend (Indiana) ha dit que «no hauríem d’haver d’elegir entre un candidat que vol cremar aquest partit», amb referència a Sanders, «i un altre que vol comprar-lo», per Bloomberg, i l’exalcalde novaiorquès ha suggerit que el senador prova d’imposar el «comunisme», un atac a què Sanders ha contestat en un encès enfrontament recordant-li què és la socialdemocràcia.

A Sanders, a l’encallador perquè la seva campanya hauria comparat el seu atac cardíac amb els «stents» que també es va implantar Bloomberg (una menció que el senador ha fet al debat), també l’ha assaltat Buttigieg per les seves reticències a fer públics els seus informes mèdics després de l’infart. I alguns dels que el recolzen han qüestionat la seva agressivitat contra altres candidats, a la qual cosa Sanders ha argumentat que són una minoria de només un 0,1% i ha dit que en «renega». «No són part del nostre moviment», ha sentenciat el senador, que malgrat les crítiques des de diversos flancs possiblement sortirà il·lès en la seva posició com a favorit.

Buttigieg i Klobuchar

Si Warren ha demostrat amb força el seu poder, pitjor ha sortit el debat als moderats Buttigieg i Klobuchar, que s’han submergit en un enfrontament que deixa en evidència la seva pugna per fer-se amb el vot moderat en una lluita a tres bandes que encara inclou Biden, la candidatura del qual planteja interrogants de supervivència però que tot i així va per davant a les enquestes a Nevada i a Carolina del Sud, els estats de votacions imminents.   

Notícies relacionades

Amb una descarada agressivitat, Buttigieg ha apuntat la senadora Klobuchar, que recentment va ser incapaç d’esmentar el nom del president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, cosa que ha justificat com un «oblit momentani». Buttigieg l’ha acusat de «no ser capaç de dir literalment el primer sobre la política del país al nostre sud» quan tots els comitès en els quals serveix al Senat treballen amb qüestions relacionades amb Mèxic, provant de fer efecte en una candidatura «basada en l’experiència a Washington». Klobuchar ha replicat: «¿Intentes dir que soc tonta o t’estàs burlant de mi, Pete?»

Per celebrar-se a Nevada, el primer estat de les primàries on la població reflecteix millor la diversitat del país i on vots com els dels llatins són vitals, un debat que ha tornat a plantejar diferents propostes en temes com la cobertura sanitària ha passat de puntetes, una vegada més, per altres com la immigració. És un silenci que indigna grups d’activistes i alguns d’ells han interromput justament el minut final de Biden amb crits denunciant les deportacions de tres milions d’immigrants durant el mandat de Barack Obama, quan ell ocupava la vicepresidència.