LA CARRERA A LA CASA BLANCA

Les 'perles' racistes i sexistes de Michael Bloomberg

El milionari, empresari i exalcalde arrossega un historial de polèmiques declaracions racistes, sexistes i classistes

zentauroepp51091156 norfolk  va   november 25  newly announced democratic presid191125220120

zentauroepp51091156 norfolk va november 25 newly announced democratic presid191125220120 / Drew Angerer

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La potent irrupció Michael Bloomberg en la lluita per aconseguir la nominació presidencial del Partit Demòcrata per competir amb Donald Trump en les eleccions de novembre ha col·locat el milionari empresari, exalcalde de Nova York i filantrop sota els focus. Amb els focus torna a il·luminar-se no només el seu historial polític o per causes com el control d’armes o la defensa del medi ambient sinóun pesat equipatge de declaracions discutides en temes com raça, gènere o classe.

Paraules i comentaris sexistes omplen documents judicials de diverses demandes contra la seva persona i la seva empresa sota ombres que alimentava una cultura tòxica per a les dones. ’The Washington Post’ ha penjat ‘online’ íntegre «Bloomberg de bolsillo. El ingenio y la sabiduría de Michael Bloomberg’, un pamflet de 34 pàgines que recollia frases que se li atribuïen i que li van preparar en la seva empresa el 1990 pel seu 48 aniversari.

Han ressorgit, a més, vídeos i extractes de discursos on les paraules tenen càrrega racista. I tot i que una setmana abans d’anunciar la seva candidatura es va disculpar per haver defensat la polèmica tàctica policial de «parada i escorcoll», que es va disparar durant els seus tres mandats entre el 2002 i el 2013 com a alcalde novaiorquès (de menys de 100.000 a gairebé 700.000) i va afectar majoritàriament (gairebé en el 90%de els casos) joves de minories, les disculpes no han allunyat els fantasmes.

Possiblement sigui cert el que ha dit l’exvicepresident i també aspirant Joe Biden: «60.000 milions de dòlars (la fortuna estimada de Bloomberg) poden comprar-te molta publicitat però no poden esborrar el teu historial». En qualsevol cas, aquestes són, agrupades temàticament, algunes de les ’perles’ sortides de boca de Bloomberg.

Dona

Dona«Res m’agradaria més a la vida que tenir Sharon Stone asseguda a la meva cara». (Comentari que hauria pronunciat en un sopar el 1996).

«m’agrada el teatre, sopar fora i perseguir les dones. És a dir: soc un solter heterosexual milionari a Manhattan. És un somni humit». (Entrevista a ‘The Guardian’ el 1996).

«Vull un contracte exclusiu de 10 anys, extensió automàtica i que em paguis. I una mamada de XXXX (el nom està ratllat). ¿L’has vist últimament? No està malament per tenir 50...» (‘Bloomberg de bolsillo’).

«Quan la meva dona m’agafa mirant alguna tia es gira cap a mi i em diu: és la peça de cul més cara del món». (‘Bloomberg de bolsillo’).

«Sé, de fet, que qualsevol dona que es respecta a si mateixa que passa per una obra i que no xiulen es giraria i passaria una vegada i una altra fins que la xiulessin». (‘Bloomberg de bolsillo’).

«Si les dones volguessin ser apreciades pel seu cervell anirien a la biblioteca en comptes d’a Bloomingdale’s» (botiga de roba) (‘Bloomberg de bolsillo’).

 «Totes poseu-vos en fila per fer-li mamades com a regal de noces». (Frase que se li va atribuir en una de les demandes quan un dels seus empleats s’anava a casar. En la mateixa s’assegura que parlant d’algunes dones deia: «me les follaria en un segon»).

 «És un puto nen. Tot el que necessites és alguna negra que no ha de parlar anglès per rescatar-lo d’un edifici en flames» (D’una demanda, a una dona que necessitava una mainadera).

Minories racials

Minories racials«El 95% dels assassinats responen a un ‘modus operandi’. Pots agafar la descripció, fotocopiar-la i passar-la a tots els policies. Són negres, de minories, entre 16 i 25 anys. Això és veritat a Nova York, és veritat a pràcticament cada ciutat». (Discurs a l’Aspen Institute el 2015).

 «Posem tots els policies en barris de minories. Sí, és veritat. ¿Per què ho fem? Perquè és on és tot el crim. I la manera de treure les armes de foc de mans dels menors és llançar-los contra la paret i escorcollar-los». (Discurs a l’Aspen Institute el 2015).

«Crec que desproporcionadament parem massa els blancs i massa poc les minories. És el contrari del que es diu». (Intervenció en el seu programa setmanal de ràdio quan era alcalde. 2013’.

«Hi ha una enorme cohort d’homes negres i llatins, d’entre 16 i 25 anys, que no tenen feina, no tenen perspectives, no saben com trobar llocs de treball, no saben quins són els seus talents, no saben com comportar-se en el lloc de treball on han de treballar en col·laboració i col·lectivament» (2011)

«Probablement tot (en la crisi econòmica del 2008) va començar quan hi va haver molta pressió als bancs perquè donessin préstecs a tothom. El ‘redlining’ era el terme quan els bancs agafaven barris sencers i deien ‘la gent en aquests barris és pobre, no poden pagar les seves hipoteques, digueu als vostres comercials que no vagin a aquestes àrees. Llavors es van immiscir el Congrés i autoritats locals i van dir ‘això no és just, aquesta gent hauria de tenir crèdit. I una vegada que comences a empènyer en aquesta direcció, els bancs comencen a donar més i més préstecs en els quals el crèdit de la persona que compra la casa no és tan bo com t’agradaria». (Conferència a la Universitat de Georgetown el 2008).

LGBT

LGBT«Si la teva conversa durant una elecció presidencial és sobre un tipus amb vestit o si ell, ella o això pot anar al vestidor amb la teva filla, aquesta no és una fórmula guanyadora per a la majoria de la gent» (2019)

Salari mínim

Salari mínim«Faran més difícil i més costós per als negocis mantenir-se i que els vagi bé» (Declaració el 2012, en oposició a una proposta del consell municipal)

«Jo, per exemple, no estic a favor ni he sigut mai d’elevar el salari mínim». (2015). Diumenge passat la seva campanya una nota de premsa de la seva campanya assegurava: «Com a president, Mike apujarà el salari mínim a 15 dòlars per hora per assegurar que tots els empleats són justament compensats pel temps que passen treballant»).

Activistes i sindicats

Activistes i sindicats«No necessitem extremistes a l’esquerra o la dreta dirigint el nostre departament de policia, sigui l’Associació Nacional del Rifle o el capítol novaiorquès de la Unió Americana de Llibertats Civils». (Discurs a líders policials el 2013 defensant la tàctica de «parada i escorcoll»).

Notícies relacionades

«Sempre tens el problema d’un grup petit de gent enfocada en un sol tema que té poder desproporcionat». (Comparació el 2013 d’un sindicat de professors de Nova York amb l’Associació Nacional del Rifle).

Agricultura

Agricultura«Podria ensenyar qualsevol a ser un granger. Caves un forat, poses una llavor, poses terra a sobre i surt el blat de moro» (2016)