Protestes

Manifestacions feministes a Mèxic en protesta per un crim brutal

Incendien el cotxe d'un diari a Mèxic que va publicar fotos d'una víctima de la violència masclista

AME2625. CIUDAD DE MÉXICO (MÉXICO), 14/02/2020.- Mujeres protestan frente al periódico la prensa hoy viernes, en Ciudad de México. Cientos de activistas mexicanas que marcharon este viernes en la capital contra la violencia de género, prendieron fuego a cuatro vehículos de un periódico como un represalia a los medios que difundieron imágenes del feminicidio de Ingrid Escamilla. EFE/Sáshenka Gutiérrez

AME2625. CIUDAD DE MÉXICO (MÉXICO), 14/02/2020.- Mujeres protestan frente al periódico la prensa hoy viernes, en Ciudad de México. Cientos de activistas mexicanas que marcharon este viernes en la capital contra la violencia de género, prendieron fuego a cuatro vehículos de un periódico como un represalia a los medios que difundieron imágenes del feminicidio de Ingrid Escamilla. EFE/Sáshenka Gutiérrez / Sashenka Gutierrez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico/Agencias

Centenars d’activistes mexicanes es van manifestar divendres a Ciutat de Mèxic contra la violència de gènere i algunes van causar danys a quatre vehicles d’un diari –a un dels quals hi van calar foc– com a represàlia contra els mitjans que van difondre imatges del feminicidi d’Ingrid Escamilla.

Escamilla va ser assassinada i esquarterada en mans de la seva parella diumenge passat, i diversos mitjans de comunicació van publicar fotografies de la víctima.

En la protesta, davant la seu del diari ‘La Prensa’, en ple centre de la capital mexicana, les dones van realitzar pintades i van vandalitzar les seves instal·lacions i quatre camions de repartiment. Allà van exigir una disculpa del director de La Prensa per la publicació de fotos d’Ingrid Escamilla, i van dir que no es retirarien d’allà fins que la seva demanda fos atesa.

A les instal·lacions del rotatiu, les activistes es van enfrontar a agents femenines de la policia de la capital mexicana, a les quals van repel·lir amb extintors, fet que va enardir les manifestants, moltes d’elles amb el rostre cobert.

La protesta va començar a l’esplanada del Palau de les Belles Arts, a l’antimonument dedicat a les víctimes de feminicidi, i posteriorment les manifestants van formar una gran creu al carrer amb fotografies de les dones assassinat. En la seva retirada van destrossar mobiliari urbà. «¡Ingrid, no estàs morta!» i «Estat feminicida» van ser algunes de les consignes i pintades de les dones durant la mobilització, que es va desenvolupar enmig d’una intensa pluja.

La d’aquest divendres va ser una jornada amb diferents mobilitzacions feministes a Ciutat de Mèxic. Al matí, un centenar de dones va fer pintades a la façana i una de les portes de Palau Nacional, on el president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, celebra cada dia la seva conferència de premsa, per protestar contra els feminicidis a Mèxic.

Les manifestants, que es van reunir cap a les 06.00 (hora local), van entonar proclames feministes a les portes de l’esmentat recinte, al Centre Històric de la capital mexicana, i van fer pintades a la façana i al terra de la residència presidencial, i fins i tot en almenys una ocasió van intentar abatre la porta.

«El teu silenci és còmplice», «Ens estan matant» o «President indiferent» van ser algunes de les reivindicacions estampades a la paret de la vivenda del mandatari mexicà. En declaracions als mitjans, una manifestant va acusar el president de dur a terme un «feminicidi d’Estat» i va demanar accions concretes contra la violència contra la dona.

Notícies relacionades

La protesta va ser la primera de les convocades per al 14 de febrer a la capital mexicana i a diverses ciutats del país després del crim d’Escamilla. L’agost de l’any passat, una marxa contra la violència masclista va acabar amb múltiples destrosses en mobiliari urbà i estacions de transport públic.

En una carta oberta contra la violència de gènere, més de 20 organitzacions van denunciar dijous que cada dia hi ha 10 homicidis de dones a Mèxic, que va registrar 1.006 feminicidis –mort per raó de gènere– el 2019, segons el Secretariat Executiu del Sistema Nacional de Seguretat Pública (Sesnsp).