ASSASSINATS SELECTIUS

Trump confirma la mort de Qasem al-Rimi, líder d'Al-Qaida al Iemen

El president dels EUA afirma que Qasem al-Rimi va morir en una operació que es va dur a terme al gener i va suposar un cop dur a l'organització terrorista

zentauroepp52172089 01 02 2020 qasim al rimi  l der de al qaeda en yemen  politi200207172316

zentauroepp52172089 01 02 2020 qasim al rimi l der de al qaeda en yemen politi200207172316 / DEPARTAMENTO DE ESTADO DE EEUU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels EUA, Donald Trump, ha confirmat aquest dijous en un comunicat que el líder d’Al-Qaida a la Península Aràbiga (AQPA), Qasem al-Rimi, va morir en una operació nord-americana al Iemen al gener, com va avançar la setmana passada el diari ‘The New York Times’.  La mort d’Al-Rimi suposa un cop important per a AQPA, considerada una de les branques més perilloses del grup terrorista Al-Qaida, perquè ha perpetrat atemptats més enllà de la seva base al Iemen, gairebé sempre contra interessos dels Estats Units.

El diari ‘The New York Times’ ja va informar divendres passat que els Estats Units creien haver matat aquest líder en un atac aeri amb drons, després de diversos mesos rastrejant-lo mitjançant vigilància aèria i altres mètodes d’intel·ligència.

Al-Rimi, un iemenita de 41 anys, era «un dels fundadors i el líder d’Al-Qaida a la Península Aràbiga i un lloctinent del líder d’Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri», que formava part d’aquest grup terrorista des de «la dècada de 1990, quan va treballar a l’Afganistan per a Ossama bin Laden», segons els EUA.  «Sota el comandament d’Al-Rimi, AQPA va cometre una violència inefable contra civils al Iemen i va intentar llançar i inspirar nombrosos atacs contra els Estats Units i les nostres forces», ha indicat Trump. Just diumenge passat, AQPA va reivindicar l’autoria d’un atac perpetrat per un integrant de la Força Aèria saudita que estudiava en una base militar de Florida (EUA) i va matar a trets tres persones a principis del mes de desembre passat.

Rastreig amb drons

La mort d’Al-Rimi «degrada encara més AQPA i el moviment global d’Al-Qaida i ens acosta més a eliminar les amenaces que presenten aquests grups per a la seguretat» nord-americana, va opinar el president. «Els Estats Units, els nostres interessos i els nostres aliats estan més segurs com a conseqüència de la seva mort. Continuarem protegint el poble nord-americà perseguint i eliminant els terroristes que intenten fer-nos mal», va concloure Trump.

D’acord amb el New York Times, la CIA va localitzar el novembre passat Al-Rimi gràcies a un informant al Iemen, i va començar a rastrejar-lo mitjançant drons de vigilància.

Al-Rimi liderava la branca d’Al-Qaida al Iemen des de mitjans del 2015 després de la mort del seu antecessor, Nasser al-Wahishi, en un atac des d’un avió no tripulat nord-americà. Fins aquesta data, Al-Rimi havia sigut el cap militar d’AQPA, càrrec en el qual va fer un notable esforç destinat a reclutar una nova generació de gihadistes per ampliar les files de l’organització.

Notícies relacionades

Els Estats Units el van incloure en la seva llista de terroristes el maig del 2010, i fins ara oferien una recompensa de 10 milions de dòlars per la seva captura.

El 2005, Al-Rimi va ser condemnat a cinc anys de presó al Iemen per un intent d’assassinar l’ambaixador nord-americà allà, però es va escapar de la presó el 2006