CRISI A EDIMBURG

Dimiteix el ministre de Finances d'Escòcia per haver assetjat un noi de 16 anys per internet

Derek Mackay va enviar 270 missatges i va convidar a sopar un menor

zentauroepp52158180 derek mackay200206104019

zentauroepp52158180 derek mackay200206104019 / Jane Barlow

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Partit Nacional Escocès (SNP) es va despertar el dijous sacsejat per un inesperat escàndol. El ministre de Finances, Derek Mackay, va presentar la dimissió després que l’edició escocesa del diari ‘The Sun’ revelés que el polític, de 42 anys, havia estat bombardejant amb missatges en les xarxes socials a un noi de 16 anys. En un període de sis mesos, Mackay havia enviat 270 missatges al menor a Facebook i Instagram, en què li deia que era «atractiu» i li demanva que mantingués els contactes en secret.

«Assumeixo plenament la responsabilitat dels meus actes. M’he comportat com un boig i ho lamento profundament. Demano perdó a l’individu en qüestió i a la seva família. Vaig parlar ahir a la nit amb la ministra principal i li vaig oferir la meva renúncia amb efecte immediat», va assenyalar en la seva nota de dimissió el que estava considerat com a possible successor de Nicola Sturgeon. La ministra principal va qualificar el seu comportament d’«inacceptable i molt per sota de l’estàndard que es requereix per ser un ministre», i va ordenar la seva immediata suspensió en el partit. La líder del SNP ha ordenat una investigació interna, sense que la policia hagi rebut cap queixa o denúncia de moment. No està clar que el comportament inapropiat del diputat escocès constitueixi un delicte.

Invitacions

Va ser la mare del noi la que va publicar els missatges, alguns, intercanviats la setmana passada. En un, el polític convidava el noi a sopar i a un esdeveniment de rugbi. En un altre li deia que estava molt atractiu amb la nova tallada de cabells. L’escolar li havia deixat clar que tenia 16 anys i que «no intentés res». Mackay és pare de dos fills i el 2013 va deixar la seva dona després d’11 anys de matrimoni i va anunciar que era gai. Actualment, viu amb el seu nòvio a prop de Glasgow.  

Segon escàndol

Notícies relacionades

La defenestració política va tenir lloc només unes quantes hores abans que Mackay, considerat com un membre clau en el gabinet de Sturgeon, es disposés a presentar el pressupost per a l’autonomia al Parlament de Holyrrod, que ja va haver de ser retardat a conseqüència del ‘brexit’. El responsable de Finances estava ultimant els preparatius del pressupost de 4.400 milions de lliures, quan dimecres a la nit va rebre un missatge de l’‘Scottish Sun’ en què li anunciaven que publicarien la història.

El d’ara és el segon escàndol que ha d’afrontar el SNP. Al novembre el seu antic líder i ex ministre principal, Alex Salmond, de 64 anys, va comparèixer davant el tribunal a Edimburg acusat d’haver agredit sexualment 10 dones al llarg de sis anys. El que va ser la figura més carismàtica de l’independentisme escocès serà jutjat per un total de 14 delictes, a partir del 9 de març. Salmond nega tots els càrrecs i insisteix en la seva innocència.

Temes:

Escòcia