Gest polític a Washington

Trump rep Guaidó a la Casa Blanca

La reunió entre tots dos suposa un reconeixement del president dels EUA al líder veneçolà en el seu afany per acabar amb Maduro

zentauroepp52151023 president donald trump welcomes venezuelan opposition leader200205205610

zentauroepp52151023 president donald trump welcomes venezuelan opposition leader200205205610 / Evan Vucci

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels EUA, Donald Trump, va rebre aquest dimecres a la Casa Blanca el líder opositor veneçolà Juan Guaidó, reconegut per més de 50 països com a president interí de Veneçuela, per a una reunió a porta tancada en la qual no s’espera l’accés de la premsa.

La trobada, la primera entre tots dos, es produeix un dia després que Trump convidés Guaidó al seu discurs sobre l’Estat de la Unió davant del Congrés i l’homenatgés com el «legítim» president de Veneçuela. Poc després de les 14.00 hores (19.00 GMT), Guaidó va arribar al jardí sud de la Casa Blanca en un vehicle negre, acompanyat del seu delegat per a les Relacions Exteriors de Veneçuela, Julio Borges.

Trump, vestit amb la seva característica corbata vermella, el va rebre sota un gran tendal blanc per protegir-se de la intermitent pluja i va posar amb Guaidó durant uns segons davant de les càmeres, abans de dirigir-se amb ell cap a l’interior de la Casa Blanca. Tots dos van anar llavors cap al Despatx Oval, on s’esperava que un grup petit de periodistes i càmeres pogués accedir a l’inici de la reunió i escoltar les declaracions de tots dos.

Sense mitjans de comunicació

No obstant, en l’últim moment, la Casa Blanca va decidir tancar l’accés dels mitjans a la reunió, cosa que va desencadenar especulacions a la sala de premsa sobre la possibilitat que Trump volgués evitar les preguntes sobre l’imminent vot del Senat per absoldre’l dels càrrecs als quals s’enfronta en el seu judici polític.

Notícies relacionades

Guaidó es va allotjar aquesta nit a la casa reservada per als convidats oficials de la Casa Blanca, en la qual hi havia hissada aquest dimecres una bandera veneçolana i que estava envoltada per fortes mesures de seguretat. Els EUA van ser el primer país a reconèixer Guaidó, cap de l’Assemblea Nacional (AN, Parlament) veneçolana, com a president interí de Veneçuela després que el líder d’oposició es proclamés com a tal el 23 de gener del 2019 després d’invocar la Constitució.

No obstant, des de mitjans de l’any passat, Trump havia donat senyals de frustració per la falta de resultats en l’estratègia del seu Govern per enderrocar el president veneçolà, Nicolás Maduro, i encimbellar al poder Guaidó. La reunió entre tots dos a la Casa Blanca suposa una renovació del vot de confiança de Trump a Guaidó i va anar acompanyada d’una advertència de la Casa Blanca que Maduro «no interfereixi amb la tornada» d’aquest líder a Veneçuela després de la seva gira internacional.