polèmica a frança

Una adolescent francesa rep amenaces per criticar l'islam

El cas de la jove que va penjar un polèmic vídeo a Instagram reobre el debat sobre el dret a la blasfèmia

zentauroepp52129666 04 02 2020 desalojo de un campamento de migrantes en par s  200204194431

zentauroepp52129666 04 02 2020 desalojo de un campamento de migrantes en par s 200204194431 / PREFECTURA DE LA POLICIA DE PARI

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

És molt probable que aquesta adolescent francesa de 16 anys anomenada Mila no fos conscient de la dimensió que acabarien tenint les seves paraules però, al penjar un vídeo a Instagram criticant l’islam, li han plogut insults i amenaces de mort. Fins al punt que està confinada a casa sense poder anar a classe i tant ella com la seva família tenen escorta policial, segons ha explicat aquest dimarts el ministre de l’Interior, Christophe Castaner.

Va ser el 18 de gener, quan va aparèixer a la xarxa social una acalorada discussió en directe en la qual la noia va arribar a dir que detestava les religions. «A l’Alcorà no hi ha més que odi, l’islam és una merda. Al vostre Déu, jo li fico un dit al forat del cul. Gràcies, adeu».

Poc després li va arribar una allau d’improperis. «Rebia 200 missatges per minut de pur odi», explicava ella mateixa a Bellica, una web pròxima a l’extrema dreta. A més, van començar a proliferar falsos comptes creats amb el seu nom i les seves dades personals, com el seu domicili i l’institut al qual anava.

Aquesta situació va provocar l’obertura de dues investigacions per part de la Fiscalia. La primera, referent a l’actitud de la noia per un possible delicte de «provocació a l’odi envers un grup de persones a causa de la seva pertinença a una raça o religió» s’ha arxivat definitivament. La segona, que continua oberta, sobre els milers d’insults homòfobs, sexistes i racistes que ha rebut.

Seguidors d’una religió

A més de les conseqüències judicials, el seu cas ha tingut repercussió en el terreny polític i ha reobert el debat sobre el dret a la blasfèmia, que a França està lligat a la llibertat d’expressió. La mateixa ministra de Justícia, Nicole Belloubet, després d’haver dit que l’adolescent havia atemptat contra la llibertat de consciència, va haver de corregir el comentari i deixar clar que «existeix el dret a criticar una religió».

El delicte de blasfèmia va ser abolit el 1881, per la qual cosa és possible criticar i fins i tot insultar una religió. El que prohibeix la llei és insultar els seguidors d’una religió. És a dir, que el dret francès permet dir el que es pensa d’una religió o d’un Déu però no apel·lar a la mort o a l’odi a un grup ètnic, nacional, sexual o religiós.

«La blasfèmia forma part dels drets humans, no de les bones maneres», recorda a ‘Le Monde’ el filòsof André Comte-Sponville, per a qui les opinions són lliures, siguin religioses o ideològiques, i oposar-se a una religió és un dret, «com ser antifeixista o anticomunista».  Per a molts intel·lectuals, els qui assetgen Mila per les seves paraules qüestionen la llibertat d’expressió, el laïcisme i el dret a l’educació.

Reivindicació de les seves paraules

Després d’uns dies tempestuosos, Mila va aparèixer aquest dilluns per primera vegada davant de les càmeres de televisió per demanar perdó pel to utilitzat al vídeo però confirmant les seves paraules sobre l’islam.

«No lamento en absolut les meves declaracions, era realment el que pensava» va declarar al plató del programa ‘Quotidien’. «Em disculpo una mica per les persones a qui hagi pogut ferir, les que practiquen la seva religió en pau. Mai he volgut atacar éssers humans; vaig voler blasfemar, parlar d’una religió, dir el que pensava», va agregar.

Notícies relacionades

L’advocat de Mila, Richard Malka, ha assegurat que la seva família no troba un centre educatiu que garanteixi la seva seguretat i que moltes de les amenaces procedeixen dels alumnes del seu antic institut de la localitat de Villefontaine, a prop de Lió.

«No estava segura. Amb les amenaces que vaig rebre de persones del meu institut bé podrien haver-me cremat amb àcid. Em van amenaçar de desvestir-me en públic, d’enterrar-me viva. Vaig haver d’abandonar l’institut», ha lamentat Mila. El ministre d’Educació, Jean Michel Blanquer, ha promès ajudar-la amb discreció per escolaritzar-la de nou. 

Temes:

França