EL FUTUR D'EUROPA

La UE ofereix al Regne Unit un acord sense aranzels ni quotes però sotmès a les normes de Brussel·les

Barnier posa com condicions que la competència «continuï sent oberta i justa» i un acord pesquer

Espanya mantindrà el seu dret de veto sobre l'aplicació de l'acord al territori de Gibraltar

zentauroepp52118960 brussels  belgium   03 02 2020   michel barnier  head of tas200203124545

zentauroepp52118960 brussels belgium 03 02 2020 michel barnier head of tas200203124545 / OLIVIER HOSLET

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

El francès Michel Barnier afronta la negociació de l’acord amb el Regne Unit amb la seva calma habitual i sense entrar en polèmica, però ferm en les seves posicions. «Estic tranquil. No em deixaré impressionar per una declaració o una altra», va avisar ahir a la mateixa hora que el primer ministre britànic, Boris Johnson, oferia la seva visió de la futura nova relació. Oficialment, les discussions no arrenquen fins a principis de març, però les cartes ja són sobre la taula. La UE està disposada a oferir un «ambiciós acord» amb «zero aranzels i zero quotes» per als productes britànics però amb dues condicions irrenunciables: Que no hi hagi competència deslleial i un acord pesquer que permeti als barcos europeus accedir al calador britànic.

«A mi el que m’interessa és la coherència. Evidentment, si demanen un accés ampli a un mercat de 450 milions de consumidors europeus, amb zero aranzels i zero quotes, no serà sense res a canvi. Som partidaris del lliure comerç però no ingenus», ha avisat el polític francès després de l’adopció per part de la Comissió Europea de les directrius de negociació que ara hauran de ser avalades pels ministres d’Assumptes Europeus en la seva reunió del 25 de febrer. 

El Govern britànic, en canvi, ja ha deixat clar que el seu objectiu és sortir del mercat únic i la unió duanera el 31 de desembre del 2020, quan expiri el període transitori, cosa que tindrà conseqüències. La primera, que posarà fi a les quatre llibertats bàsiques en què es basa el mercat interior i, entre aquestes, la lliure circulació de persones. I, la segona, que significarà abandonar l’ecosistema de regles, estàndards, drets i sistema de supervisió europeu, així com la submissió al Tribunal de Justícia de la UE.

Tres grans pilars

La UE parteix de la base que com més a prop sigui Londres de Brussel·les, millors seran les condicions. La negociació girarà entorn de tres pilars: econòmic, de seguretat i governança. «Sabem que hi haurà una competència forta entre el Regne Unit i la UE en un futur pròxim. La competència és normal però a causa de la nostra proximitat geogràfica i la nostra interdependència econòmica aquesta oferta excepcional està condicionada a dues qüestions», ha explicat Barnier.

Un dels punts clau serà garantir una competència «oberta i justa» per mitjà de garanties «específiques i efectives» sobre el manteniment d’«estàndards elevats» en temes socials, mediambientals, climàtics, fiscals i d’ajuts d’Estat. Unes exigències amb què Johnson ja es va comprometre en la declaració política sobre la futura relació. La segona gran línia vermella per a la UE és que el nou acord d’associació amb el Regne Unit inclogui un acord pesquer que garanteixi l’accés al calador britànic i quotes estables per a la potent flota europea i un accés recíproc al mercat per als productes pesquers.

Espanya i Gibraltar

L’objectiu de Barnier és cobrir altres àmbits. Des del transport fins a la mobilitat de persones, l’eventual participació del Regne Unit en programes europeus com Horizon o Erasmus, l’intercanvi de dades personals, la cooperació judicial i policial i la seguretat. L’acord de retirada no s’aplicarà a Gibraltar, però les directrius tornen a reiterar que qualsevol acord futur que afecti el Penyal haurà de comptar amb l’acord previ d’Espanya.

Notícies relacionades

«Cap acord entre la Unió i el Regne Unit negociat partint d’aquestes directives de negociació inclourà Gibraltar», assenyala l’esborrany. «Això no exclou que a banda de les discussions bilaterals entre Espanya i el Regne Unit sobre Gibraltar hi pugui haver una discussió entre el Regne Unit i nosaltres sobre temes de competència comunitària a Gibraltar», ha explicat Barnier. En aquest cas, «Espanya haurà d’estar associada i donar el seu acord a cada un dels elements d’aquest acord específic sobre Gibraltar», ha matisat.

Les negociacions giraran entorn d’una dotzena de taules temàtiques paral·leles i reunions cada tres setmanes. «Volem progressar en aquells àmbits en els quals una ruptura sense acord a finals del 2020 serà el més greu. Estem disposats a treballar sobretot», ha assegurat el negociador francès que afronta la negociació des de la «bona fe» i el «professionalisme» que ha mostrat sempre. Segons el calendari, Londres i Brussel·les faran balanç al juny i l’objectiu és arribar a un acord a l’octubre, amb temps per a la ratificació parlamentària. Fonts comunitàries confien que no serà necessària una ratificació en els parlaments nacionals.