CRIM A BANGKOK

Un condemnat espanyol per assassinat a Tailàndia confessa el crim per primera vegada

Artur Segarra, que s'enfronta a la pena de mort, demana clemència al Rei

crimen-tailandia / periodico

2
Es llegeix en minuts

El català Artur Segarra, condemnat a la pena de mort per l’assassinat  a Bangkok del seu compatriota David Bernat, ha confessat per primera vegada ser l’autor del crim en una carta per demanar clemència al Rei de Tailàndia i evitar l’execució.

El convicte, que va mantenir la seva innocència durant tot el procés judicial, admet ara a la missiva a què ha tingut accés Efe que la nit del 19 de gener del 2016 va matar Bernat al reaccionar de manera violenta durant una abrupta baralla amb la víctima.

El passat 20 de novembre el Tribunal Suprem de Tailàndia va deixar en ferm la sentència i va mantenir la pena capital contra l’espanyol pel segrest, robatori i assassinat premeditat del seu compatriota.

Segarra, al document redactat en tailandès pel seu advocat defensor, Woratham Cheeranon, i amb data del 23 de desembre del 2019, evita pronunciar-se sobre què va passar després de l’assassinat de Bernat, a qui, assegura, va conèixer a Tailàndia el 2014 i amb el qual compartia al país un projecte de negoci.

Carta de vuit pàgines 

Segons les investigacions acceptades per la Justícia, Segarra va planejar el segrest de Bernat amb l’objectiu d’apropiar-se dels diners que la víctima tenia en un compte bancari a Singapur, abans d’assassinar-lo  entre el 26 i 27 de gener, esquarterar el cadàver i llançar-lo al riu que travessa Bangkok.

Entre les indagacions hi ha la compra abans del crim d’un congelador per guardar-hi el cos sense vida o el lloguer d’una casa als afores de Bangkok, on va amagar part del material utilitzat en l’assassinat.

A la carta, de vuit pàgines i on comenta que les dures condicions carceràries Tailàndia li han fet reflexionar sobre el mal comès, l’espanyol sol·licita a la Casa Reial que commuti la pena capital per la cadena perpètua o un període fix de presó.

El Rei de Tailàndia no té una data límit per respondre a la sol·licitud de perdó reial, si bé, per norma general, sol ser acceptada.

Petició de trasllat a Espanya

En el supòsit que es concedeixi l’indult sobre la pena capital i se li imposi cadena perpètua, el reu, que és a la presó des del febrer del 2016, podrà iniciar la sol·licitud de trasllat a una presó a Espanya una vegada compleixi almenys vuit anys d’empresonament.

A més, conforme al dictamen dels jutges, el condemnat haurà de tornar a la família de la víctima uns 20.000 euros que va aconseguir sostreure de les targetes de crèdit del mort.

Notícies relacionades

En canvi, si se li denega la mesura de gràcia, les autoritats penitenciàries tenen 24 hores per executar la condemna.

Segons dades d’Amnistia Internacional, més de 500 presos es troben al corredor de la mort a les presons de Tailàndia, l’última execució de la qual data de juliol del 2018, quan es va aixecar una moratòria en els ajusticiaments que havia durat més de nou anys. 

Temes:

Tailàndia