CATÀSTROFE AÈRIA

Els talibans reivindiquen l'abatiment d'un avió militar dels EUA a l'Afganistan

Els EUA admeten que un aparell seu s'ha estavellat al país asiàtic, però diu que no té indicis que hagi sigut abatut per foc enemic

En un primer moment, les autoritats afganeses han informat de l'accident d'una aeronau de passatgers

51991543 60

51991543 60 / AP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els talibans han reivindicat aquest dilluns l’abatiment d’un avió militar dels EUA a la província afganesa de Ghazni, al centre del país, que ha provocat la mort de tot el personal que anava a bord.

«L’avió, que anava en missió d’intel·ligència, va ser abatut a l’àrea de Sado Khel, al districte de Deh Yak de la província de Ghazni», ha manifestat Zabihullah Mujahid, un portaveu dels talibans.

Funcionaris nord-americans han confirmat a l’agència de notícies Reuters l’accident d’un petit avió militar en territori afganès, però han assegurat que fins ara no tenen indicis que hagi sigut abatut per activitat enemiga.

Un dels funcionaris, que han parlat sota condició de quedar en l’anonimat, ha afegit que en l’aparell hi viatjaven menys de 10 persones. El Pentàgon ha declinat, de moment, fer comentaris.

Accident

Aquest matí, les autoritats afganeses han informat que un avió de passatgers de l’aerolínia afganesa Ariana s’havia estavellat en una àrea controlada pels talibans a la província de Ghazni, sense detallar el nombre de víctimes ni les causes del sinistre.

«Desafortunadament, un avió de passatgers de l’aerolínia Ariana s’ha estavellat al districte de Dih Yak, a la província de Ghazni i, tot i que encara no se sap quantes víctimes hi ha hagut, probablement hi van morir unes quantes desenes persones», va dir el vicepresident segon afganès, Sarwar Danish, en un discurs televisat.

No obstant, la companyia Ariana ha desmentit la informació en un comunicat, a l’assegurar que tots els seus vols operaven amb normalitat.

Confusió

«Les notícies sobre l’accident d’un avió de l’aerolínia Ariana als canals de notícies no són certes; tots els vols de l’aerolínia Ariana operen amb normalitat», va publicar l’empresa al seu compte de la xarxa social Facebook.

El portaveu del governador de Ghazni, Arif Noori, va reconèixer a Efe que la informació de la qual disposaven «encara era preliminar» i, tot i que es tracta d’un avió de passatgers, encara no poden confirmar «a quina aerolínia pertany, perquè totes les aerolínies afganeses rebutgen que sigui seu». Segons Noori, «l’avió es va incendiar després de l’accident i el logotip i el nom de l’avió no es poden llegir».

«Cap passatger va sobreviure. El nombre de persones mortes encara no se sap. Facilitarem la xifra quan els equips de rescat arribin al lloc del sinistre. El nombre de morts podria ser de desenes», va assegurar el portaveu, que va anotar que els habitants de la zona «han tret dos cadàvers, els dos dels pilots

Notícies relacionades

L’Afganistan viu una cruenta guerra des que, el 2001, una coalició liderada pels Estats Units va treure el règim talibà del poder, que des d’aleshores lluita per tornar a controlar el país –actualment ja en torna a controlar una bona part.

L’últim accident de rellevància d’un avió de passatgers a l’Afganistan es va produir el 2010, quan van morir les 43 persones a bord de l’aparell de l’aerolínia local Pamir Airways, que es va estavellar al nord de l’Afganistan a causa del mal temps.

Temes:

Afganistan