Crisi institucional al país andí

Áñez demana la dimissió als seus ministres enmig de la primera crisi del seu mandat interí a Bolívia

La senadora vol presentar-se als comicis del 3 de maig i ja troba resistències al camí en les mateixes files colpistes

zentauroepp51068348 bolivia s interim president jeanine anez enacts the law for 191124182500

zentauroepp51068348 bolivia s interim president jeanine anez enacts the law for 191124182500 / DAVID MERCADO

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La senadora Jeanine Áñez ha tingut la primera crisi del seu Govern provisional i es va veure obligada a demanar la dimissió a tots els seus ministres. La mandatària provisional sorgida del desplaçament del poder d’Evo Morales a Bolívia va decidir presentar-se a les eleccions del 3 de maig i al seu costat van sorgir veus de disconformitat. Un altre grup de ministres recolzen aquesta aspiració perquè considera que pot frenar el retorn del Moviment al Socialisme (MAS). Ells seran ratificats en els seus càrrecs per Ález en les pròximes hores.

La ministra de Comunicació, Roxana Lizárraga, va ser la primera a allunyar-se del Govern sorgit després del cop d’Estat. «És clar que el nostre Govern transitori ha perdut els seus objectius (eleccions lliures, nomenar un Tribunal Suprem Electoral Imparcial i transparència en l’administració pública). No es pot ocultar el fet que el seu Govern ha començat a incórrer en els mateixos mals del MAS», va dir al donar el cop de porta.

Conjuntura històrica

Notícies relacionades

Per la seva banda, el Comitè Nacional de Defensa de la Democràcia (Conade), que va tenir un alt protagonisme en els successos que van determinar la sortida de Morales, va demanar a Áñez que desisteixi del seu desig de competir el 3 de maig. «No va rebre el mandat d’un partit polític, és la conjuntura i l’exigència històrica la que la va posar en la presidència transitòria, i en consideració a això és important que ella, sent coherent, pugui renunciar a aquesta decisió de ser candidata», va assenyalar.

Carlos Mesa, que el 20 d’octubre passat li va disputar la presidència a Morales, i que a partir del gir polític d’Áñez ha perdut aliats importants de cara als pròxims comicis, també va expressar el seu enuig. «No és un tema legal, és un tema ètic, ella hauria de pensar i reflexionar si el que ha de fer és ser candidata o la persona que deixi el testimoni històric i extraordinari en la transició responsable al que guanyi les pròximes eleccions», va dir. I va afegir:  «L’encàrrec únic del seu mandat és el fet d’administrar amb neutralitat i garantint que l’Estat que representa i que el Govern no utilitzaran recursos públics en funció o en favor d’una candidatura, molt menys una candidatura personal».

Temes:

Bolívia