espectacle a cops

Polèmic combat de boxa entre alcaldes de Guatemala

Edsuin Javier Javier (Ipala) tomba en 90 segons Ernest Steve Bran (Mixco) en una baralla suposadament benèfica

El combat de boxa entre els alcaldes. / ESTEBAN BIBA / EFE VÍDEO: EFE

4
Es llegeix en minuts
Esteban Biba y José Carlos Móvil (Efe)

Aquest divendres els alcaldes municipals Ernest Steve Bran i Esduin Javier Javier van protagonitzar a l’est de Guatemala una polèmica baralla de boxa organitzada amb l’objectiu, segons les seves pròpies paraules, de recaptar fons per a una donació altruista. Amb un ple total a l’esquena, davant de gairebé 1.500 persones, Bran i Javier es van batre a cops en un combat que va durar menys de 90 segons i que va ser àmpliament promocionat pels dos alcaldes municipals, sobre qui recauen múltiples acusacions en tots els nivells.

Esduin Javier Javier va comptar amb l’avantatge del públic: la baralla es va dur a terme a Ipala, el municipi sota el seu domini ubicat al departament de Chiquimula, a 60 quilòmetres de la frontera amb Hondures i a 150 de la Ciutat de Guatemala.

La promoció de l’esdeveniment, plantejat com un combat d’alt nivell, no va escatimar detalls. Hi va haver pesada un dia abans, amb els dos alcaldes en calçotets. També es van repartir els drets de transmissió a la televisió local i a una aplicació per a dispositius mòbils. I es van vendre milers de bitllets en una plataforma digital per un preu únic de 20 dòlars.

Acusat de relació amb el crim organitzat

Esduin Javier Javier, alcalde d’Ipala, favorit en les apostes i més conegut com a ‘3Kiebres, va guanyar fama a les xarxes socials quan el 2018 va decidir emetre una transmissió en viu mentre defecava en un terreny erm. «Aquí recordant els vells temps quan nosaltres no teníem bany a casa», va afirmar ‘3Kiebres’ durant la gravació, de 44 segons.

Les autoritats, no obstant, sí que estaven pendents de Javier Javier des de fa molt. L’advocat colombià Iván Velásquez, que va emprendre una creuada anticorrupció a Guatemala des del 2014 fins al 2019, va parlar sobre el cap edil el 2015. «Hi ha participació directa d’integrants de grups criminals com a candidats a càrrecs d’elecció. Un cas paradigmàtic és el que es presenta amb Esduin Jerson Javier Javier, conegut com a Tres Kiebres», va dir Velásquez.

Esduin Javier Javier, en el moment de ser proclamat vencedor del combat. / JOHAN ORDÓÑEZ (AFP)

El titular en aquell moment de la Comissió Internacional Contra la Impunitat a Guatemala (CICIG) va esmentar l’alcalde com un cas exemplar per a anàlisi per la relació que hi ha al país entre el crim organitzat, les empreses constructores i els processos electorals.

Javier Javier va ser elegit el 2015 i va guanyar novament els comicis del municipi el 2019. El 2014, el Ministeri Públic el va vincular amb un càrtel de narcotràfic, segons mitjans locals, tot i que no existeixen processos judicials sobre això en contra seu. I entre el 2008 i el 2014, també d’acord amb registres oficials divulgats per mitjans locals, li va facturar a l’Estat al voltant de 10 milions de dòlars per treballs amb les seves empreses de construcció.

Gust per les disfresses

A l’altre cantó hi havia Ernest Bran, conegut popularment com a ‘Neto’ Bran, alcalde del municipi de Mixco, pertanyent al departament central de Guatemala. Bran va arribar al poder de la seva municipalitat el 2015 i una de les seves primeres decisions va ser col·locar un matalàs a l’oficina per viure al despatx.

L’alcalde de Mixco va ser reelecte el 2019 i durant la campanya també es va fer viral després d’una reunió amb la candidata presidencial Sandra Torres al seu despatx, a més del matalàs en què dorm dins de la seva oficina. Bran també va aprofitar l’ocasió per mostrar-li a Torres la seva disfressa del superheroi fictici Iron Man, que utilitza ocasionalment. L’alcalde acostuma uniformar-se segons l’ocasió, ja sigui de bomber, policia, agent municipal, cucurutxo, texà o directiu de futbol, el seu últim caprici abans de la boxa.

Diverses organitzacions han criticat la planella de l’equip de Mixco, que supera els 120.000 dòlars mensuals segons diverses fonts i que a més compta amb una psicòloga amb un salari que sobrepassa els 10.000 dòlars al mes en un país on menys de la meitat de la població arriba als 400 dòlars cada 30 dies. Sobre Bran també recauen queixes i acusacions pel mal ús d’altres fons públics.

En 90 segons

Amb més d’una dotzena de cops directes al rostre del seu rival, Esduin Javier Javier es va acreditar la victòria en el combat, que va durar menys d’un minut i mig. Bran amb prou feines va poder clavar un parell de cops de puny i va caure a la lona en una ocasió, a més de rebre dos comptatges més de protecció, suficients per aturar una polèmica baralla que va trobar resistència a diversos sectors.

«Em sembla un insult als guatemalencs que els alcaldes de municipis amb tantes necessitats ens entretinguin amb una baralla de boxa», va afirmar la comunicadora Isabela Carranza en declaracions a EFE.

Notícies relacionades

«Mixco està entre els municipis amb els índexs d’inseguretat més alts del país. A Ipala el 42 per cent de la població viu en condicions de pobresa», va dir Carranza.

Els fons recaptats per l’esdeveniment, de caràcter privat segons l’organització, es donaran a obres benèfiques, tot i que els alcaldes no han confirmat de manera oficial la quantitat obtinguda ni la destinació d’aquesta.

Temes:

Guatemala