PRÀCTIQUES FEIXISTES

Salvini acusa un jove tunisià de traficar amb drogues en un acte de campanya

L'acció desencadena la furibunda reacció contra el líder ultradretà de les autoritats de Tunísia i de polítics i intel·lectuals italians

zentauroepp28190325 italy immigration demo lega nord    matteo salvini  c   fede190314170015

zentauroepp28190325 italy immigration demo lega nord matteo salvini c fede190314170015

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

L’obsessió de Matteo Salvini per convertir els comicis regionals a l’Emília-Romanya –que se celebren aquest diumenge– en el detonador del col·lapse polític del Govern de Roma, generant la millor tempesta possible, ja ha tornat a superar els límits. Dimarts a la nit, mentre es trobava en campanya al barri bolonyès de Pilastro –acompanyat per un grapat de televisions–, el líder de la ultradretana Lliga va trucar a la porta d’una anònima família tunisiana per preguntar si el seu fill adolescent traficava amb drogues.

«Bon dia, bona nit, ¿ens pot deixar entrar? Jo voldria entrar. ¿És veritat que trafica amb drogues?», va llançar l’exministre italià. Després riu i, després que li pengessin, va tornar a trucar més vegades al timbre. «És tunisià, eh», va dir llavors adreçant-se –davant de les càmeres– a l’anciana simpatitzant que li havia assenyalat la família mentre altres veïns començaven a arremetre contra ell. «Vergonya, ets un indecent». Dit i fet, l’incendi aviat va arribar a l’opinió pública.  

Reacció furibunda

La reacció de les autoritats tunisianes va ser immediata i furiosa. «Salvini és un racista», va dir sense mitjans termes Oussama Sghaier, diputat del Parlament de Tunísia. «Aquesta vergonyant acció va provocar protestes a Tunísia. Salvini ha d’entendre que aquestes estratègies per obtenir vots ja no són tendència», va afegir Sami Ben Abdelaali, un altre diputat tunisià, en referència indirecta al fet que les polèmiques sobre la immigració –un dels cavalls de batalla de Salvini– últimament han perdut força també a Itàlia.

I més encara. El gest de Salvini ha sigut «una provocació en la qual no hi va haver cap respecte per un domicili privat», va denunciar l’ambaixador tunisià a Itàlia, Moez Sinaoui. «Ha difamat il·legítimament una família tunisiana», va agregar Sinaoui a l’argumentar que comportaments d’aquest tipus estigmatitzen tota la seva comunitat. «Ha sigut un agressiu exercici de bullying», va comentar l’oenagé tunisiana Ftdes (Forum Tunisien pour les Droits Economiques et Sociaux).

«Soc un noi normalíssim»

Atònit per l’inesperat (i indesitjat) protagonisme, també el jove tunisià, que estudia i és futbolista en un conjunt local, li ha respost. «No vaig tenir la força de mirar aquest vídeo. Soc un noi normalíssim, però ara tinc la sensació que tots em miren», ha comentat, a l’afegir que ja ha presentat una denúncia contra Salvini. «Jo no trafico amb drogues, jugo a futbol. Això és difamació. El meu pare s’ha quedat molt dolgut», va afegir parlant amb un marcat accent bolonyès. 

Notícies relacionades

Cridaner també ha sigut que aquesta vegada Salvini s’ha quedat (gairebé) sol. Fins i tot Giorgia Meloni, líder del partit dretà Germans d’Itàlia, aliada de Santiago Abascal (Vox) i la popularitat de la qual sobrepassa en els sondejos a la de Salvini, el va abandonar. «No, jo no ho hauria fet. El risc és que altres també ho facin», va declarar Meloni.

Altres comentaris, procedents de desenes d’intel·lectuals, observadors, polítics de signe oposat i també ciutadans anònims han sigut més àcids. «És un perillós provocador. Va sobrepassar tot límit. Està intentant que passi alguna cosa», va comentar Alessia Morandi, diputada del progressista Partit Demòcrata. «¿Salvini, per què no truques al timbre d’un ndranghetista (mafiós de Calàbria)? », li va qüestionar, en la mateixa línia, la presentadora de ràdio i televisió Selvaggia Lucarelli.

Temes:

Itàlia