INFORME DE TRANSPARÈNCIA INTERNACIONAL
Espanya supera en corrupció la mitjana de la UE
Ocupa la posició 30 entre els 180 països estudiats en l'informe d'aquest any, juntament amb Portugal, Barbados i Qatar

zentauroepp36897616 gra259 san fernando de henares comunidad de madrid 16 1 2200123210437 /
Espanya ha millorat en quatre punts la seva qualificació en l’índex de percepció de la corrupció publicat aquest dijous per Transparència Internacional, que ha advertit, no obstant, que la corrupció continua sent un problema greu i ha instat el Govern a impulsar la reformes legislatives necessàries.
«És un senyal positiu», ha destacat la presidenta de Transparència Internacional a Espanya, Silvina Bacigalupo, en la presentació de l’informe del 2019, en el qual Espanya ha obtingut 62 punts sobre 100, davant els 58 de fa un any.
L’índex atorga una puntuació de 0 (del tot corrupte) a 100 (molt transparent), en funció de la percepció que tenen els experts i executius sobre el grau de corrupció existent en el sector públic en relació amb els suborns, la desviació de fons públics, la protecció legal dels denunciants, l’accés de la societat civil a informació sobre assumptes públics o les traves administratives, entre altres. Per a això s’utilitzen 13 fonts de dades de 12 institucions independents.
Dinamarca, Nova Zelanda i Finlàndia, els menys corruptes
En primera posició de l’índex hi ha Dinamarca i Nova Zelanda, amb 87 punts, seguits per Finlàndia, que aquest any n’ha obtingut 86. Els últims llocs estan ocupats per Somàlia, Sudan del Sud i Síria, amb 9, 12 i 13 punts sobre 100, respectivament.
Bacigalupo ha atribuït la millora a les sentències sobre els escàndols de corrupció aflorats en els últims anys, així com a la moció de censura al Govern anterior com a conseqüència d’una sentència i, per primera vegada en democràcia, un canvi de govern.
Amb aquesta qualificació, Espanya ocupa la posició 30 entre els 180 països estudiats a l’informe d’aquest any, juntament amb Portugal, Barbados i Qatar, mentre que entre els 28 països de la Unió Europea se situa al lloc 13. I segueix per sota de la mitjana europea, situada en els 66 punts.
Per sota d’Estònia
Malgrat aquesta millora en la puntuació, Transparència Internacional destaca que Espanya està per sota d’Estònia, país al qual superava el 2012 –any en què va canviar la metodologia per poder fer les comparacions anuals– i que ha augmentat la seva qualificació de manera significativa en els últims anys.
Entre el 2012 i el 2018, la qualificació d’Espanya va caure en set punts i, amb la millora d’aquest any, segueix per sota dels 65 punts que tenia llavors.
Segons aquesta organització, Espanya continua sense posar en marxa mecanismes de prevenció de la corrupció i dur a terme reformes legals necessàries, com la llei de protecció d’informadors.
Notícies relacionadesEl resultat continua evidenciant, ha advertit Bacigalupo, que «la corrupció continua sent un problema greu que ha de cridar a l’acció de les autoritats i la societat civil».
Segons la seva opinió, una economia com l’espanyola, que se situa entre les 15 primeres del món no hauria d’estar per sota dels 70 punts a l’índex de percepció si vol mantenir la seva imatge i competitivitat.
- Prova popular Luis Enrique corre a Barcelona per la seva filla Xana en una edició multitudinària de la Cursa d’El Corte Inglés
- Molts ho confonen amb fatiga: així comença la insuficiència cardíaca que afecta 700.000 espanyols
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers
- Barcelona 4 Reial Madrid 3 Un Barcelona salvatge sepulta el Madrid i obre una nova era
- La ‘generació muda’ arriba a l’oficina
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Una vegada més La Policia Nacional alerta: compte amb aquest sms que suplanta a la DGT
- Mercat immobiliari Gonzalo Bernardos és molt pessimista amb el futur de la vivenda: «Veurem gent a...»
- Un any de les eleccions Illa tindrà una proposta de finançament abans de l’estiu i refreda una reunió amb Ayuso
- GUERRA COMERCIAL Els Estats Units i la Xina pacten la suspensió parcial d’aranzels i creen un mecanisme de diàleg