La mateixa bronca de Macron amb la policia israeliana que Chirac va protagonitzar fa 23 anys

El president francès s'ha enfrontat als agents que li impedien entrar a l'església de Santa Anna

L'expresident Chirac va protagonitzar un episodi similar l'octubre del 1996

macron

macron

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president francès, Emmanuel Macron, va instar dimecres la policia israeliana a permetre-li entrar a l’església de Santa Anna, situada a la ciutat vella de Jerusalem. «Surtin» va exigir Macron en anglès als agents hebreus que li impedien l’entrada a la basílica que va decidir visitar abans d’assistir a una conferència sobre l’Holocaust.

«No m’agrada el que heu fet davant meu», va cridar Macron a un policia israelià, que va demanar al president francès que abandonés l’església del segle XII, en territori francès, per motius de seguretat.

En aquest vídeo publicat a Twitter es veu la reacció de Macron: 

El vídeo va mostrar Macron empès al centre d’un cercle ple entre el seu propi personal de protecció i el personal de seguretat israeliana, inclosos diversos policies paramilitars uniformats, sota un arc que condueix a l’església. Després, Macron va deixar d’empènyer i va dir a un guàrdia de seguretat israeliana en anglès: «Ves a fora. Ho sento, coneixes les regles. Ningú ha de provocar ningú».

Quan se li va preguntar sobre l’incident, un portaveu de la policia israeliana va declinar fer comentaris, igual com el Govern israelià que tampoc es va pronunciar sobre l’actuació de l’agència de seguretat interna Shin Bet, que també ajuda a protegir líders estrangers. Els diplomàtics francesos van advertir que volen deixar poc espai per als contratemps en el viatge de Macron. 

Fòrum Mundial de l’Holocaust

Macron és un dels líders mundials que assistiran dijous al Fòrum Mundial de l’Holocaust en el centre commemoratiu de l’Holocaust Yad va-Xem a Jerusalem, que commemorarà el 75 aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz.

El cap d’Estat de 42 anys havia vist la seva visita a Santa Anna com una parada simbòlica que remarcava la influència històrica de París en la regió. Abans de dirigir-se a l’església, Macron va caminar per la ciutat vella, parlant amb els comerciants i aturant-se a l’Església del Sant Sepulcre. Més tard va visitar el Santuari Noble Musulmà a Jerusalem que allotja la mesquita al-Aqsa, un lloc venerat pels jueus com al Mont del Temple, i el Mur Occidental del judaisme.

El mateix que li va passar a Chirac

Notícies relacionades

L’incident recorda una escena que va protagonitzar Jacques Chirac el 22 d’octubre del 1996 a la mateixa església francesa. Chirac va perdre la paciència amb els agents de seguretat israelians i li va dir a un d’ells que el seu tractament va ser una «provocació» i va amenaçar de tornar al seu avió. Chirac es va negar a entrar a Santa Anna fins que la seguretat israeliana va abandonar el lloc.  Aquest tuitaire ha recordat aquest dimecres el moment:

La bandera tricolor francesa ha continuat sobre l’església de Santa Anna des que els otomans la van regalar a l’emperador Napoleó III el 1856. França veu com una provocació que la policia israeliana entri al complex de l’església, en una part de Jerusalem capturada i annexada per Israel en la guerra de l’Orient Mitjà del 1967.