DIA 1

Els republicans imposen les seves regles en la primera jornada del judici a Trump

Els demòcrates acusen els seus rivals de buscar l'«encobriment» amb un judici expeditiu

Els conservadors rebutgen totes les mocions per obtenir documents i cridar a declarar a diversos testimonis

zentauroepp51860352 lead manager house intelligence committee chairman adam schi200121221357

zentauroepp51860352 lead manager house intelligence committee chairman adam schi200121221357 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El futur de Donald Trump ha començat a dirimir-se al Capitoli. El Senat va obrir el tercer judici polític de la història contra un president dels Estats Units al mig d’una guerra fratricida entre els demòcrates i els republicans sobre les regles que regiran el procés. Els restrictius paràmetres imposats per la majoria conservadora de la cambra, que vol un judici expeditiu, sense testimonis ni proves addicionals a les ja presentades, van ser gairebé immediatament impugnats pels seus rivals polítics. Els demòcrates es van embolicar en un pols per provar d’aconseguir que s’acceptin noves compareixences i documents sobre les gestions de Trump a Ucraïna en les jornades inicials del judici, però totes les seves mocions van ser derrotades sense una sola deserció a les files republicanes. 

L’interminable debat va acabar sent totalment estèril. De res va servir la intel·ligent presentació dels fiscals demòcrates, que van provar de donar força a les seves demandes utilitzant gràfics, comparacions històriques i vídeos amb declaracions de Trump i alguns dels testimonis que van declarar durant la fase inicial de l’‘impeachment’. En joc hi havia la credibilitat del procés, tan delimitat per les regles de Mitch McConnell que a ulls dels demòcrates corre el risc de convertir-se en una mera «pantomima» per «encobrir» les accions de Trump. «Més que un judici injust, ni tan sols seria un judici», va esgrimir Adam Schiff, el cap del seu equip de fiscals. 

Un cas més restrictiu

Tal com McConnell ha concebut les regles, en aparent coordinació amb la Casa Blanca, no es votarà sobre els testimonis i els documents sol·licitats fins a l’última fase del judici, una vegada s’hagin exposat els al·legats inicials i s’hagin escoltat les preguntes per escrit dels senadors, que exerceixen de jurat i tenen prohibit parlar durant les sessions. Una seqüència que augura un procés totalment descafeïnat i de resultat predictible. Per això els demòcrates van provar d’alterar l’ordre de les coses amb una bateria de mocions per obtenir documents del Departament d’Estat, el Pentàgon i l’Oficina de Pressupostos en aquests primers dies del procés. 

La Casa Blanca havia bloquejat fins ara tots els requeriments del Congrés, un testimoni que van recollir ahir a la nit els seus aliats republicans. Totes les mocions demòcrates van ser derrotades per 53 vots a 47, inclòs el seu intent per cridar a declarar a Mick Mulvaney, el cap de gabinet de Trump i l’home que va ordenar congelar els ajuts militars a Ucraïna mentre el seu Govern no anunciés investigacions contra els Biden. 

Abans que comencés la jornada, McConnell es va veure obligat a fer unes petites concessions per calmar la potencial rebel·lió dels tres o quatre senadors republicans que han qüestionat la seva gestió del judici. Va permetre que les proves obtingudes durant els testimonis previs fossin acceptades com a part del judici i va donar un dia més a cada bàndol per presentar els seus al·legats inicials. Cada un tindrà d’aquesta manera 24 hores de torn de paraula repartides en tres dies. Amb els seus plans inicials les sessions s’haurien estès fins a la 1 de la matinada, un horari perfecte perquè s’ensorressin les audiències. Unes audiències ja per si mateix fins ara bastant discretes. Res a veure amb les que va arrossegar l’‘impeachment’ de Nixon

En l’argumentari de les parts, poques novetats sota el sol. «Els càrrecs que s’imputen al president no només són ridículs sinó perillosos per a la nostra República», va dir el cap de l’equip d’advocats de la defensa, Pat Cipollone. «Després d’escoltar els al·legats inicials, l’única conclusió serà que Trump no va fer res de dolent». Els conservadors continuen insistint que les acusacions que s’imputen al novaiorquès no són prou greus per apartar-lo del poder. «Si no ha fet res de dolent, ¿per què obstrueixen el procés i s’oposen que surti la veritat?», va preguntar Schiff. 

Notícies relacionades

Encara hi ha alguna possibilitat perquè els demòcrates aconsegueixin que declari algun testimoni, tot i que hauran d’esperar a la setmana que ve perquè les mocions tornin a considerar-se. En tot cas sembla bastant clar que Trump sortirà airós, atesa la unitat acrítica que hi ha en el seu partit entorn de la seva figura. El president ni tan sols es va quedar a Washington per seguir la jornada inicial del judici per televisió. Va passar la jornada a Davos venent-los els seus resultats econòmics als peixos grossos de les finances internacionals.

«Llegeixin les transcripcions», es va limitar a escriure a Twitter en al·lusió a la conversa que va mantenir amb el president ucraïnès a finals de juliol, en la qual li va demanar que li fes «un favor» i investigués els seus rivals polítics.