CENSURA A INTERNET

Turquia torna a permetre l'accés a la Viquipèdia després de gairebé tres anys de veto

La justícia turca va tancar la web el 2017, després que els responsables de l'enciclopèdia es neguessin a esborrar una entrada que vinculava al Govern turc amb Estat Islàmic

undefined51753019 23 08 2012 una imagen del logotipo de la enciclopedia digita200115214526

undefined51753019 23 08 2012 una imagen del logotipo de la enciclopedia digita200115214526 / Sebastian Kahnert dpa

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Ha estat bloquejada per tots els mitjans durant 991 dies, però aquest dijous a la nit, a la fi, després de gairebé tres anys de veto, ha passat: Turquia ha obert l’accés a la pàgina web de Viquipèdiatancada el 29 d’abril del 2017 per un tribunal turc.

En aquell moment, la justícia turca va decidir bloquejar tota l’enciclopèdia ‘online’ per un article en el qual es vinculava de manera implícita el Govern del president turc, Recep Tayyip Erdogan, amb Estat Islàmic (EI), fent referència a les teories i informacions que els mitjans russos van començar a publicar com descosits després de la demolició, per part de Turquia, d’un caça rus a Síria.

Turquia va intentar que Viquipèdia eliminés aquest article, però la web s’hi va negar: els seus responsables van al·legar que el sistema de la Viquipèdia no funciona així, que són els usuarisautoeditats i organitzats entre ells, els que redacten les entrades de l’enciclopèdia virtual. Llavors, davant de la negativa, la Viquipèdia va quedar bloquejada a Turquia fins a nou avís.

Alternatives

AlternativesLa decisió judicial, no obstant, no va pesar gaire als turcs. Després del bloqueig, van començar a sortir diverses pàgines fantasma de Viquipèdia; còpies exactes de la web a les quals es podia accedir de forma tan fàcil com col·locant un ‘zero’ abans de la ‘w’ de Viquipèdia. Durant els anys en què la web ha estat tancada, tothom hi ha accedit al seu gust.

Notícies relacionades

El Tribunal Constitucional turc –seguint una directriu de la justícia europea– va decretar que el bloqueig de Viquipèdia –la pàgina real– constituïa una violació dels drets de la ciutadania, perquè arremetia contra el dret d’informació i d’expressió dels turcs. I el veto, així, ha sigut aixecat finalment aquest dijous a la nit.

«Aquest assumpte no hauria d’haver anat ni al Tribunal Constitucional ni al Tribunal Europeu dels Drets Humans –ha tuitejat Gönenç Gürkaynak, advocat de l’associació Wikimedia, que ha lluitat per desbloquejar la pàgina web–. Necessitem més llibertat d’expressió al nostre país».

Temes:

Internet Turquia