CRISI A L'ORIENT MITJÀ

L'Iran rebutja la idea d'un nou acord nuclear negociat per Trump

El ministre d'Exteriors considera que l'actual pacte no és mort

zentauroepp51749595 iranian president hassan rouhani speaks during the cabinet m200115101352

zentauroepp51749595 iranian president hassan rouhani speaks during the cabinet m200115101352 / OFFICIAL PRESIDENT WEBSITE

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El president de l’IranHassan Rouhani, ha rebutjat aquest dimecres la proposta del primer ministre britànic, Boris Johnson, d’un nou acord nuclear negociat per Donald Trump en substitució de l’actual, que ara agonitza després de l’última escalada de tensió a l’Orient Mitjà, amb l’assassinat en mans dels EUA del general Qasem Soleimani i l’abatiment d’un avió ucraïnès per part d’un míssil iranià.

Segons Rouhani, es tracta d’una proposta «estranya» i l’ha rebutjat amb l’argument que Trump «sempre trenca les seves promeses».

Johnson va llançar la seva idea dimarts en una entrevista amb la BBC en la qual va qualificar el president dels EUA de gran negociador i li va instar a reemplaçar el pacte nuclear del 2015 (firmat pels EUA, Rússia, la Xina, Alemanya, França, el Regne Unit i l’Iran) per un altre amb més poders per garantir que Teheran no desenvoluparà l’arma nuclear. Hores després, Trump va aplaudir la proposta.

En un discurs televisat, Rouhani va tornar a reclamar a Washington que torni a l’acord que va abandonar el 2018. El pacte firmat el 2015 va suposar l’aixecament de les sancions internacionals contra l’Iran a canvi de frenar el seu programa nuclear, però des que Trump en va treure els EUA ha tornat a reimposar sancions que estan escanyant l’economia del règim islàmic.

En resposta al gest nord-americà, Teheran ha anat fent passos graduals per reduir els compromisos firmats al no aconseguir els ajuts econòmics promesos pel Regne Unit, França i Alemanya per alleujar les seves penúries econòmiques. Aquest dimarts, els tres països europeus van activar el mecanisme de resolució de disputes davant del que consideren «incompliments» del pacte, un instrument que podria derivar en la mort de facto de l’acord.

«Si fan el pas incorrecte, serà en el seu detriment. Agafeu el bon camí. El bon camí és tornar al pacte nuclear», ha dit Rouhani als països europeus, abans d’assegurar que el seu país podria revertir la reducció de compromisos tan aviat com les sancions siguin aixecades.

«El pacte no és mort»

Per la seva banda, el ministre d’Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif, ha insistit que l’acord nuclear «no és mort» i s’ha mostrat escèptic davant d’un nou pacte. «Els Estats Units no van implementar els compromisos [de l’actual acord], es va retirar... Vam tenir un acord amb els EUA i els EUA el van trencar. Si tinc un acord amb Trump, ¿quant durarà?», s’ha preguntat Javad Zarif en una conferència a Nova Delhi.

El ministre també ha explicat que respondran a la carta enviada per Berlín, París i Londres i ha remarcat que el futur del pacte és a Europa.

Protestes per haver abatut l’avió

En un clar missatge dirigit a calmar els iranians indignats per haver abatut l’avió ucraïnès, Rouhani ha admès que l’«error» ha provocat una crisi de confiança cap a les autoritats i ha urgit a una «coordinació més gran i supervisió» de les forces armades per garantir que una cosa així no torni a passar.

Notícies relacionades

El president ha dit que és necessari «acceptar responsabilitats i ser honestos» amb la població, a la qual ha fet una crida a una «reconciliació nacional» i a la «unitat».

Sobre les protestes ciutadanes, Amnistia Internacional ha denunciat aquest dimecres que nombrosos manifestants van resultar ferits per trets de les forces de seguretat l’11 i 12 de gener. L’organització ha denunciat un ús «il·legal de la força» i la repressió «violenta» de les «concentracions pacífiques».

Temes:

Iran