JUDICI A UN PRESIDENT

Pelosi posa fi a l'impàs de l''impeachment' a Trump

Inicia el procés perquè la setmana que ve s'enviïn els càrrecs al Senat

El tercer judici polític a un líder dels EUA en la història del país podria començar dimecres

zentauroepp51228845 president donald trump turns to house speaker nancy pelosi o191205150758

zentauroepp51228845 president donald trump turns to house speaker nancy pelosi o191205150758 / Andrew Harnik

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Nancy Pelosi, la poderosa demòcrata que presideix la Cambra de Representants i que durant tres setmanes ha mantingut en els llimbs l’‘impeachment’ al president Donald Trump, ha posat fi a aquest impàs i el judici polític al mandatari, tercer en la història dels Estats Units, podria començar el pròxim dimecres.

Aquest divendres Pelosi ha enviat als seus companys de partit una carta en la qual anuncia que ha instat el president del Comitè Judicial, Jerold Nadler, a sotmetre, la setmana que ve, a votació a la Cambra una resolució en què es nomeni els demòcrates que defensaran el seu cas i transmetre al Senat els articles d’‘impeachment’ contra Trump. Tot i que no marca una data específica, anuncia una reunió per decidir els pròxims passos dimarts. Si es votés aquell mateix dia, començaria el procés al Senat, on es presentaran formalment els càrrecs i es jurarà al president del Tribunal Suprem, John Roberts, perquè presideixi el procés i administri als senadors un jurament d’imparcialitat.

Estratègia de pressió

Va ser el 18 de desembre quan la Cambra baixa va aprovar dos articles d’‘impeachment’ contra Trump que acusen el president d’abús de poder, per les pressions que va realitzar a Ucraïna perquè investigués un rival polític, i també d’obstrucció al Congrés, per haver obstaculitzat la investigació dels legisladors. Fins a aquest divendres, no obstant, Pelosi havia frenat el necessari pas d’enviar els articles al Senat.

La maniobra, inusual, pretenia collar els republicans, que controlen la Cambra alta, per assegurar un procés just i obert perquè puguin comparèixer testimonis i obtenir-se documents que l’Administració va bloquejar a la Cambra baixa.

Notícies relacionades

No està clar que Pelosi hagi tingut èxit i Mitch McConnell, líder de la majoria republicana a la Cambra alta, no ha donat cap indicació que permetrà nous testimonis o proves. De fet, el també poderós conservador havia pressionat assegurant que tenia prou vots per començar el judici en els seus propis termes. I, en els últims dies, tant ell com el president i els republicans havien intensificat una campanya de descrèdit contra Pelosi, remarcant la suposada incongruència que retingués la transmissió dels articles al Senat quan freqüentment ha defensat la urgència que el Congrés jutgi Trump.

Diversos demòcrates també animaven Pelosi a acabar amb l’espera, però molts creuen que les tres setmanes poden haver sigut útils. En aquest temps, han sortit a la llum nous documents que suggereixen que hi ha més proves per sustentar els càrrecs. També John Bolton, que va ser assessor de Seguretat Nacional de Trump, ha anunciat que estaria disposat a comparèixer si és citat pel Senat, una cosa que va rebutjar davant la Cambra baixa. I els dos factors eleven la pressió sobre alguns senadors republicans, especialment els moderats, per permetre que s’aportin proves o testimonis i evitar així la imatge que s’està encobrint Trump.