CATÀSTROFE NATURAL

Milers de persones protesten contra el Govern d'Austràlia per la gestió dels incendis

Els manifestants reclamen la dimissió del primer ministre per la seva inacció i la seva falta de compromís amb la crisi climàtica

Les autoritats demanen l'evacuació de 240.000 persones a l'estat de Victoria davant l'avenç de les flames

zentauroepp51670730 sydney  australia   10 01 2020   protesters take part in a c200110121659

zentauroepp51670730 sydney australia 10 01 2020 protesters take part in a c200110121659 / STEVEN SAPHORE

3
Es llegeix en minuts
Agencias

La duresa dels incendis que estan castigant Austràlia ha provocat la reacció de la ciutadania que, aquest divendres, ha sortit als carrers per reclamar la dimissió del primer ministre, Scott Morrison, que s’acusa d’inacció davant dels focs i de falta de compromís amb la crisi climàtica.

Milers de persones han sortit als carrers a diverses ciutats del país. «Estem protestant perquè aquests incendis no tenen precedents, estan cremant des del setembre i necessitem accions urgents contra això i la crisi climàtica», ha declarat a l’agència Efe Anneke de Manuel, una de les organitzadores de la protesta convocada per Students for Climate Justice i el moviment Extinction Rebellion.

 

«També reclamem la transició immediata i en un 100% dels combustibles fòssils a les energia renovables i que dimiteixi ScoMo (sobrenom de Morrison)», va recalcar De Manuel per telèfon des de Melbourne.

Balanç devastador

Els incendis forestals han costat la vida ja a 26 persones, han calcinat més de 2.000 vivendes i una àrea equivalent a la superfície de Castella i Lleó, i, a més, s’estima que ha matat o deixat sense hàbitat mil milions d’animals salvatges.

australia incendios / periodico

La Policia de Victoria, la capital de la qual és Melbourne, ha indicat que no disposa de prou efectius, ja que estan sent utilitzats en l’extinció dels focs, que afecten principalment el sud-est del país.

Morrison s’ha negat a relacionar l’agreujament dels incendis forestals amb la crisi climàtica, una cosa que ha confirmat la mateixa Oficina de Meteorologia oficial. «El canvi climàtic està influint en la freqüència i gravetat de les condicions perilloses dels incendis a Austràlia i altres parts del món», afirma aquesta oficina en la seva pàgina web.

Austràlia és l’exportador més gran del món de carbó i Morrison, abans d’arribar a primer ministre, es va presentar al Parlament amb un tros d’aquest mineral per defensar les empreses mineres davant les crides a reduir-ne la producció. En aquest sentit, els manifestants exigeixen que es cancel·lin els subsidis a les indústries contaminants per destinar-los a finançar els bombers, la lluita contra els incendis i l’atenció a les comunitats afectades.

La gota que va fer vessar el got de molts australians va ser quan el primer ministre se’n va anar de vacances el mes de desembre passat a Hawaii en plena crisi, per la qual cosa es va veure obligat a demanar disculpes.

Nova evacuació

Mentrestant, l’avenç de les flames és incessant i les autoritats han demanat a unes 240.000 persones que evacuïn diverses zones amenaçades pels focs a Victoria, jurisdicció declarada en estat de desastre.

australia / periodico

Les temperatures han arribat aquest divendres als 40 graus en diferents punts i estava previst que durant la nit s’agreugessin les condicions i s’avivessin els incendis pel pas d’un front fred amb vents de fins a 90 quilòmetres per hora.

Notícies relacionades

A l’estat veí de Nova Gal·les del Sud, uns 3.300 bombers lluiten contra 137 incendis, dels quals 66 cremen sense control. El canvi dels vents provinents del sud, que crearan una situació erràtica i agreujaran alguns dels focus, han posat en perill la regió alpina, limítrofa amb Victoria, així com la localitat de Coonabarabran, 459 quilòmetres a l’oest de Sydney i que acull un poderós telescopi astronòmic.

A les localitats de Tumut i Tumbarumba, 411 quilòmetres al sud-oest de Sydney, «un parell de focus estan convergint en diversos llocs. Al final de la jornada i independentment del que succeeixi aquesta nit, el resultat serà un altre complex de focs que s’han unit per crear un altre enorme problema», va dir el comissionat dels bombers de NSW, Shane Fitzsimmons.