atac amb míssils a bases dels EUA

L'Iran comença la venjança atacant amb míssils dues bases dels EUA a l'Iraq

La reacció iraniana respon a l'assassinat del general Soleimani, home fort del règim

«De moment, tot bé», tuiteja Trump, que anuncia una declaració aquest dimecres

43f3d193-d178-43da-88a4-1e5f7b53db80-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Adrià Rocha Cutiller

Dimecres a la matinada la Guàrdia Revolucionària de l’Iran ha llançat més d’una dotzena de míssils contra dues bases militars dels Estats Units a l’Iraq, un atac identificat com l’inici de la resposta de Teheran a l’assassinat divendres passat del general iranià Qasem Soleimani per part dels EUA. En total l’Iran ha llançat 22 míssils i ha provocat la mort de 80 nord-americans, sempre segons fonts de la televisió oficial iraniana.

Fonts dels EUA han explicat que no hi ha constància inicial de víctimes mortals en l’atac, que s’ha produït a les bases d’Al-Assad, a la província d’Anbar, i una altra al Kurdistan iraquià, dues de les instal·lacions que acullen part dels 5.200 soldats nord-americans desplegats a l’Iraq. El president dels EUA, Donald Trump, s’ha reunit a la Casa Blanca amb el seu equip de seguretat nacional i unes hores després, a Twitter, ha llançat un missatge tranquil·litzador. «¡Tot està bé! [...] ¡De moment, tot bé!», ha escrit, anunciant una declaració per a aquest dimecres al matí.

Al seu canal de Telegram, la Guàrdia Revolucionària iraniana, les forces d’elit de la qual, Al-Quds, dirigia Soleimani, ha escrit que «la ferotge venjança ha començat». Segons han declarat fonts oficials iranianes, va arrencar a la 1.20 de la matinada, l’hora en què es va produir l’atac del divendres que va acabar amb la vida del general.

«Se’ls ha donat una bufetada a la cara —ha dit aquest dimecres al matí, davant d’una massa de seguidors, el líder suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei—, però no n’hi ha prou. La presència corrupta dels Estats Units a l’Orient Mitjà ha d’acabar». Els seus feligresos, visiblement emocionats, assentien i cridaven els seus ja habituals «¡Mort a Amèrica! ¡Mort a Israel!».

«Mesures proporcionals»

El ministre iranià d’Afers Exteriors, Javad Zarif, ha confirmat també a Twitter l’acció, i l’ha identificat com la «conclusió» de la resposta a l’assassinat de Soleimani. «L’Iran va prendre i va concloure mesures proporcionals en defensa pròpia a l’empara de l’article 51 de la Carta de les Nacions Unides, atacant la base des de la qual es va llançar el covard atac contra els nostres ciutadans i alts oficials. No busquem una escalada o la guerra, però ens defensem de qualsevol agressió», ha escrit.

Malgrat el missatge de Zarif i que ajudants de Trump han assegurat a ‘The New York Times’ després de la reunió a la Casa Blanca que el president vol frenar l’escalada dels últims dies, la tensió està en un punt àlgid i el llançament dels míssils per part de l’Iran des de dins de les seves fronteres representa un gir, ja que solia utilitzar milícies aliades per a atacs d’aquest estil i demostra la capacitat de Teheran per colpejar directament els nord-americans a l’Iraq. «Queda clar que aquests míssils van ser llançats per l’Iran», ha dit el portaveu del Pentàgon, Jonathan Hoffman, en un comunicat.

Precisament al novembre el Pentàgon havia identificat l’ús de míssils balístics com una de les tres principals capacitats militars de l’Iran. En una sessió informativa llavors, Christian Saunders, un analista de Defensa, va explicar que «sense una força aèria moderna, l’Iran aprofita els míssils balístics com a capacitat d’atac de llarg abast per dissuadir els seus adversaris d’atacar l’Iran».

«Acabar provocacions innecessàries»

Al Congrés dels Estats Units la presidenta de la Cambra Baixa, Nancy Pelosi, que feia una reunió sobre l’‘impeachment’ amb els demòcrates, ha sigut informada dels atacs pel vicepresident, Mike Pence. Poc després, ha penjat un missatge a Twitter en què advocava per «assegurar la seguretat dels militars» dels EUA, un pas per al qual ha dit que és obligatori «acabar amb provocacions innecessàries de l’Administració i demandar que l’Iran cessi la seva violència».  

Notícies relacionades

Aquest dimecres el Congrés serà informat, a porta tancada, de l’operació del divendres que va acabar amb Soleimani, de la qual l’Administració Trump no va informar prèviament les Cambres. Quan ho va fer, va facilitar informació que s’ha de mantenir classificada. Els demòcrates han denunciat com a insuficients les explicacions que han rebut fins ara de l’Administració per justificar l’atac i la falta de detalls sobre la suposada «imminència» de l’amenaça que representava el general, un argument que el mateix Trump debilitava aquest dimarts al combinar l’argumentació amb la de «represàlia» per accions passades de Soleimani. I Pelosi vol proposar aquesta setmana una resolució per limitar la capacitat de Trump d’actuar a l’Iran sense el Congrés. 

Fre als vols comercials

Poc després de l’atac, l’Administració Federal d’Aviació ha prohibit a les aerolínies comercials nord-americanes que sobrevolin l’espai aeri de l’Iraq, l’Iran i sobre les aigües del golf d’Oman i el golf Pèrsic.