LA NOVA EUROPA

La UE prioritzarà mantenir el mercat únic al negociar el futur després del 'brexit'

«Sense estendre el període de transició no es pot estar d'acord en tot i caldrà anteposar i la negociació», diu Von der Leyen

zentauroepp51642366 london  united kingdom   08 01 2020   european commission pr200108125227

zentauroepp51642366 london united kingdom 08 01 2020 european commission pr200108125227 / NEIL HALL

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha denunciat que no hi ha prou temps per negociar tots els aspectes de la relació futura entre la Unió Europea i la Gran Bretanya després de la culminació del procés del ‘brexit’ per a finalitats d’aquest any, per això les dues parts hauran de triar en quins aspectes centrar-se.

Durant una conferència a la London School of Economics, Von der Leyen ha afirmat que per a la UE la prioritat és mantenir la integritat del bloc del mercat únic i la seva unió duanera. Així ho ha assegurat en una conferència abans de reunir-se amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, per preparar l’escenari per a converses sobre una relació futura després que la Gran Bretanya abandoni la UE el 31 de gener.

Lliure circulació

Notícies relacionades

Si bé ja no és membre de la UE, la Gran Bretanya continuarà subjecta a totes les regles del bloc i pagarà el pressupost de la UE fins a final d’any. Però llevat que Londres sol·liciti una extensió del període de transició més enllà del 2020, les relacions comercials entre la UE i la Gran Bretanya a partir de principis del 2021 es regiran per les regles de l’Organització Mundial del Comerç, o per qualsevol acord que pugui arribar a finals d’aquest any. Almenys fins al moment, el govern britànic no vol una extensió del període de transició.

«Sense una extensió del període de transició més enllà del 2020, no es pot esperar estar d’acord en cada aspecte de la nostra nova associació. Haurem de prioritzar», ha afirmat Von der Leyen. Així mateix, ha destacat que per mantenir la nova associació com més pròxima millor a les actuals circumstàncies, la Gran Bretanya haurà de retenir moltes de les regles que està obligada a complir en l’actualitat, com a membre de la UE. «Sense la lliure circulació de persones, no es pot tenir la lliure circulació de capitals, béns i serveis», ha afegit.