ORIENT PRÒXIM

L'Iran nega estar darrere de l'assalt a l'Ambaixada dels EUA a l'Iraq

Trump ha acusat Teheran d'instigar que milers de manifestants ataquessin la legació

zentauroepp51543095 a handout picture received from the us embassy in iraq on de200101121622

zentauroepp51543095 a handout picture received from the us embassy in iraq on de200101121622

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Multitud de manifestants han atacat les instal·lacions on s’ubica l’Ambaixada dels Estats Units a Bagdad per condemnar els bombardejos ordenats per Washington a la frontera de l’Iraq amb Síria. Teheran ha rebatut les acusacions de Donald Trump que l’Iran estigués involucrat en l’assalt i li ha advertit respecte a qualsevol error de càlcul i acte imprudent que pogués cometre.

El portaveu del Ministeri iranià d’Exteriors, Abas Musaví, ha dit en resposta a les acusacions dels EUA contra l’Iran, que es troben davant d’«una espècie d’obscenitat nord-americana i errors de càlcul repetitius», segons informa l’agència local iraniana de notícies, Mehr.

Aquestes acusacions dels EUA contra l’Iran són un insult a la gent de l’Iraq, va afirmar Musaví: «¡Com i d’acord a quina lògica esperen que l’Iraq es quedi en silenci contra tots aquests crims!», va dir. El portaveu iranià ha aconsellat a les autoritats nord-americanes que no oblidin que els iraquians encara els consideren «ocupants».

Així mateix, ha instat la Casa Blanca a reconsiderar les seves «polítiques destructives» a la regió i ha advertit a les autoritats nord-americanes sobre les conseqüències de qualsevol error de càlcul i reaccions imprudents.

Rèpliques

El dia 27, un atac amb més de 30 coets contra la base militar K1 de Kirkuk, al nord de l’Iraq, va provocar la mort d’un contractista nord-americà i va deixar diversos ferits entre els militars dels EUA i l’Iraq que eren a les instal·lacions.

El Pentàgon considera que la milícia xiïta Kataeb Hezbollah (KH) és responsable dels atacs que, des de mitjans d’octubre, tenen per objectiu bases militars i instal·lacions governamentals on hi ha personal nord-americà que recolza l’Exèrcit iraquià.

Notícies relacionades

En resposta a la primera víctima mortal nord-americana, el Pentàgon va informar diumenge que els Estats Units van dur a terme «atacs defensius» a l’Iraq i Síria contra KH que van causar la mort d’almenys 25 persones, d’acord amb les milícies progovernamentals Multitud Popular, integrades principalment per xiïtes.

Centenars de simpatitzants i membres de milícies xiïtes van reaccionar a l’atac i van assaltar l’ambaixada nord-americana a Bagdad dos dies després que Washington ataqués posicions d’aquestes milícies. Ahir, el president nord-americà, Donald Trump, va acusar l’Iran d’«orquestrar» l’assalt contra la legació.