TIROTEIG ALS EUA

Fe en la segona esmena

Voluntaris armats en una església de Texas abaten un home que va matar a trets dos feligresos

Els partidaris de lleis que permeten portar armes de foc en locals religiosos es creuen reivindicats

eeuu-texas-tiroteo-iglesia

eeuu-texas-tiroteo-iglesia

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

En el sempitern debat sobre les armes de foc als Estats Units, la segona esmena és, per als qui defensen a ultrança el dret a portar-les, gairebé dogma de fe. Diumenge, en un tiroteig a l’Església de Crist West Freeway de la localitat texana de White Settlement, aquests fidels van renovar les seves creences, unes que no comparteixen els qui pensen que més armes no poden ser solució a l’epidèmia de violència i mort que causen al país.

Prop de 250 persones atenien a un servei religiós, retransmès en directe per YouTube, al temple cristià. Poc abans de les 11 del matí, al voltant de la comunió, un home es va aixecar d’un dels bancs i, després d’intercanviar unes paraules amb un altre que estava dempeus darrere seu, va treure una escopeta. Va disparar primer a un home que es va aixecar d’un banc i s’havia endut la mà a la cintura. Després, al que estava dret. Però quan es va girar i semblava que es disposava a continuar disparant, va caure abatut a trets per altres feligresos.

Tot va passar en sis segons. Des del lloc on un dels manaments és «No mataràs» al dipòsit de cadàvers van arribar tres cadàvers.

Voluntaris armats sota la llei

Les imatges del ‘livestreaming’, que l’església ha retirat de la seva web però circulen a internet i que també han penjat diversos diaris a les seves versions digitals, mostren que fins a sis parroquians van treure armes de foc. Formen part de l’equip de seguretat compost per voluntaris que l’església té des de fa 10 anys i que, recolzats per una llei del 2017 ampliada al setembrepoden portar legalment armes a llocs d’oració. I on uns veuen un triomf del’heroisme  i de la relaxació de regulacions de control d’armes de foc de Texas d’altres veuen un nou exemple de l’horror i el disbarat de la seva proliferació.

Entre els primers hi ha l’Associació Nacional del Rifle (NRA per les sigles en anglès), que va aprofitar el tiroteig per aplaudir els canvis a les lleis a Texas i reiterar el seu mantra que «un home bo armat» és el millor per frenar un assassí.

Entre els crítics, la Campanya Brady, que lluita per endurir la legislació, que va recordar que Texas és l’estat amb més morts en tirotejos massius, on se n’han registratquatre dels 10 més letals en la història recent dels EUA i assegura que «no és coincidència» en un estat amb algunes de les lleis de control més laxes de tot el país.

Notícies relacionades

A la mateixa església afectada dominava l’alineació amb les tesis de l’NRA. «Hem perdut dos grans homes però podia haver sigut molt pitjor», declarava el principal reverend de la congregació, Britt Farmer. «Dono gràcies que el nostre Govern ens ha permès l’oportunitat de defensar-nos».

També el vicegovernador, el republicà Dan Patrick, aprofitava els fets per defensar els canvis legals, iniciats després d’una altra matança en una església texana que va deixar 26 morts el 2017 i reforçats aquest mateix setembre. Aquestes lleis també permeten portar armes en terrenys escolars, cases d’acollida, residències de lloguer o durant l’evacuació d’un desastre. Patrick ha dit que les accions dels voluntaris armats al temple de White Settlement «seran estudiades i analitzades per agències de l’ordre, ciutadans privats, esglésies i qualsevol altre que entrena la seva pròpia seguretat per veure com es poden salvar vides».