SOMÀLIA

78 morts en un atemptat amb cotxe bomba a Somàlia

La deflagració es va produir en un punt de control d'una carretera a la capital Mogadiscio

Unes altres 70 persones han resultat ferides i els sanitaris fan una crida a donar sang

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

1
Es llegeix en minuts

Almenys 78 persones han mort i unes altres 70 han resultat ferides aquest dissabte per l’explosió d’un cotxe bomba en un punt de control de carretera a Mogadiscio, en la freqüentada intersecció que connecta la capital somali amb la localitat d’Afgoye, segons fonts mèdiques.

Aquesta xifra de víctimes mortals és provisional i conservadora, va assenyalar el metge Yahye Ismail, ja que només té en compte els morts als hospitals Erdogan i Maddina, des d’on s’apressa la població que acudeixi a donar sang.

«S’ha demanat a altres pacients, familiars i fins i tot a metges, infermeres i personal de l’hospital que donin sang amb urgència per ajudar les víctimes. La situació és dolenta», va dir Ismail a Efe.

Entre els morts hi ha dos enginyers de nacionalitat turca, els qui en el moment de l’explosió realitzaven obres en aquesta carretera que uneix Mogadiscio amb Afgoye, i diversos estudiants universitaris que es trobaven dins d’un minibús travessant l’encreuament.

A prop de l’oficina d’impostos

L’atemptat va tenir lloc a les 8.00 hora local (5.00 GMT) quan un presumpte suïcida va fer esclatar el seu vehicle prop d’una oficina d’impostos en un punt de control en la intersecció Excontrol Afgoye, als voltants del qual hi havia cotxes patrulla, estudiants i venedors de cat (estimulant vegetal).

Els equips d’emergència ja són a la zona afectada, segons reporten mitjans locals, i encara cap grup terrorista ha reclamat l’autoria d’aquest succés, si bé el grup gihadista Al-Shabab s’havia manifestat en contra de l’edificació d’aquesta carretera.

Notícies relacionades

Mogadiscio pateix sovint atemptats d’Al-Shabab, organització terrorista que es va afiliar el 2012 a la xarxa internacional Al-Qaida i que controla part del centre i el sud de Somàlia, on aspira a instaurar un Estat islàmic de tall ‘wahhabita’ (ultraconservador).

Somàlia viu en un estat de conflicte i caos des de 1991, quan va ser enderrocat el dictador Mohamed Siad Barre, el que va deixar el país sense Govern efectiu i en mans de milícies islamistes i senyors de la guerra.