Abusos sexuals

Un capellà argentí se suïcida després de ser acusat de violar menors d'edat

Eduardo Lorenzo tenia una ordre de detenció de la Justícia argentina

eduardo-lorenzo

eduardo-lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El sacerdot argentí Eduardo Lorenzo es va suïcidar després d’haver rebut una ordre de detenció de la justícia per suposats abusos sexuals i corrupció de cinc menors entre el 1990 i el 2008. Lorenzo era un personatge controvertit. Quan va rebre la notícia del seu arrest per una causa iniciada fa 11 anys va decidir treure’s la vida d’un tret al cor i amb una pistola calibre 32. Ho va fer en una de les seus de Càritas a la capital de La Plata, a Buenos Aires. Des que es va crear la Xarxa de sobrevivents d’abusos eclesiàstics, fa sis anys, és la primera vegada que un imputat pren una decisió d’aquesta naturalesa enmig del procés judicial.

La justícia seguia els seus passos des del 2008 quan un denunciant, que va negar haver sigut víctima directa del rector, va relatar situacions d’insinuacions per part del sacerdot a un altre menor. Una dècada i un any després, aquesta mateixa persona va dir davant d’un jutge que ell havia sigut una de les víctimes d’abús. A partir d’aquest moment, el cas es va activar, van aparèixer altres presumptes víctimes i testimonis que van accelerar el procés en contra del sacerdot.

Les autoritats no van capturar immediatament Lorenzo perquè la seva defensa va presentar un recurs per eximir-lo de presó. La jutge del cas, Marcela Garmendia, el va rebutjar però la detenció no podia efectuar-se fins que quedés amb sentència en ferm.

«Davant de la mort del nostre germà Eduardo Lorenzo, que es va treure la vida després de llargs mesos d’enorme tensió i sofriment, només podem unir-nos en oració per ell perquè el Déu de la vida el rebi en l’amor infinit. El mateix Senyor ens ajudarà a comprendre alguna cosa enmig d’aquest misteri fosc, i ens ensenyarà alguna cosa encara a través d’aquest dolor», va expressar l’arquebisbe de La Plata, Víctor Manuel Fernández.

Notícies relacionades

Les paraules de l’arquebisbe van provocar profund malestar en les famílies denunciants. «Les úniques víctimes són els sobrevivents, no hi ha altres víctimes», va dir Liliana Rodríguez, la psicòloga que acompanya a La Plata la Xarxa de sobrevivents d’abusos eclesiàstics. La impunitat de Lorenzo, va afegir, va ser possible «per la dilació de la justícia, intolerable per als sobrevivents, i per la maniobra de la seva defensa, que va permetre que va permetre que romangués lliure malgrat la comanda de presó». L’advocat querellant Juan Pablo Gallego va assegurar no obstant que estudia impulsar una investigació per encobriment dels delictes que van involucrar el sacerdot.  

«Hauria preferit que acabés pres, no mort», va dir Julián Bártoli, una de les víctimes, al diari ‘Clarín’. «Nosaltres ho volíem veure cara a cara, en un judici, perquè tots conegués les escombraries que era», va afegir. Bártoli va ser un dels últims testimonis que es va presentar davant de la fiscal Ana Medina. «Vam tenir l’enteresa per declarar i la reacció de Lorenzo demostra que dèiem la veritat, que mai vam mentir.»