XOC DIPLOMÀTIC

Un ministre estonià menysprea la jove primera ministra de Finlàndia

Mart Helme es disculpa per dir que fins i tot «una caixera» pot arribar a ocupar el càrrec

08 December 2019, Finland, Helsinki: Deputy leader of the Social Democratic Party (SDP) Sanna Marin, arrives to attend the SDP Party Council meeting. Photo: Vesa Moilanen/Lehtikuva/dpa

08 December 2019, Finland, Helsinki: Deputy leader of the Social Democratic Party (SDP) Sanna Marin, arrives to attend the SDP Party Council meeting. Photo: Vesa Moilanen/Lehtikuva/dpa / Vesa Moilanen/Lehtikuva/dpa (Vesa Moilanen/Lehtikuva/dpa)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Un comentari despectiu del ministre estonià de l’Interior, Mart Helme, sobre la nova primera ministra de Finlàndia, Sanna Marinprimera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, ha causat una crisi entre els dos països.  Helme va declarar que «el que ha passat recentment a Finlàndia li posa a un els pèls de punta», en al·lusió a Marin, que va substituir el seu predecessor, Antti Rinne la setmana passada i es va convertir als34 anys en la primera ministra més jove del món.

El ministre Helme va afegir que l’elecció de Marin «mostra que fins i tot una caixera pot convertir-se en primera ministra».

L’ofensa ha obligat lapresidenta estoniana, Kersti Kaljulaid, a disculpar-se davant del seu homòleg finlandès, Sauli Ninistö.

La formació del nou Govern de coalició finlandès «és una mostra dels esforços de l’esquerra per destruir al país des de dins», va dir el ministre estonià, membre del controvertit i antiimmigració Partit Conservador Popular d’Estònia (EKRE), en una entrevista concedida a una emissora pertanyent a la formació.

Marin presideix una coalició de centreesquerra composta per cinc partits, tots ells liderats per dones, i els comentaris del ministre estonià van ser rebuts amb fortes crítiques als mitjans de comunicació finlandesos.

Relacions estretes

La presidenta estoniana es va disculpar pels comentaris de Helme en una trucada al cap d’Estat del país veí. Estònia i Finlàndia han mantingut tradicionalment estretes relacions i les llengües respectives estan vinculades.

El ministre estonià d’Afers Exteriors, Urmas Reinsalu, va declarar a mitjans locals que «hauria sigut millor que Helme no hagués fet aquestes declaracions sobre la nova primera ministra finlandesa» i que els comentaris, «especialment els de tipus personal, són inapropiats».

Notícies relacionades

Helme va declarar posteriorment que estava expressant una opinió sobre la nova primera ministra finlandesa basant-se tant en les seves posicions personals com en les del seu partit i que no parlava en nom del Govern estonià.

L’oposició estoniana va demanar la dimissió de Helme o que el primer ministre, Jüri Ratas, el destitueixi.