Contundent informe

L'ONU constata greus violacions dels drets humans comeses per l'Estat xilè

La comitiva detecta un «ús excessiu o innecessari de la força, morts, lesions, tortures, maltractaments, violència sexual i detencions arbitràries»

Les conclusions van ser, però, relativitzades pel Govern de dretes

chile-policia-armas

chile-policia-armas

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’Oficina del’Alta Comissionada de Drets Humans de l’ONU (Acnudh) va emetre un informe lapidari sobre l’ús de la violència per part del’Estat xilè durant les protestes que van esclatar el passat 18 d’octubre i que encara sacsegen al Govern de dretes. La comitiva va detectar després de gairebé un mes de treball en aquest país un «ús excessiu o innecessari de la força, morts, lesions, tortures, maltractaments, violència sexual i detencions arbitràries».  Les conclusions, assenyala el portal ‘El Mostrador’, són molt semblants a les ja exposades per Amnistia i HRW. Però en aquest cas tenen un doble impacte polític afegit: l’Acnudh està encapçalada per l’expresidenta xilena, Michelle Bachelet

L’informe de 25 pàgines suposa un dur sotrac per al president Sebastián Piñera, que acaba d’evitar miraculosament una acusació constitucional per part del Congrés. El seu cosí i exministre de l’Interior, Andrés Chadwick, no va tenir la mateixa sort i afrontarà un judici polític per les seves responsabilitats en la repressió.

Desproporció en l’ús de la força

Notícies relacionades

Per a l’Acnudh, els Carabineros, la policia militaritzada, «va incomplir de forma reiterada amb el deure de distingir entre manifestants violents i persones que es manifestaven pacíficament». Hi va haver un ús «desproporcionat i de vegades innecessari d’armes menys letals, en particular escopetes antiavalots, però també gasos lacrimògens, utilitzats a curta distància». Les xifres en aquest sentit són eloqüents: almenys 23 morts i centenars de ferits, més de 200 d’ells amb greus traumes oculars.  Es tracta per a l’Acnudh de números «alarmants» i agreujats pel fet de la utilització per part dels uniformats «de perdigons que contenen plom».

Bona part de la societat xilena esperava que la mateixa Bachelet prengués la paraula. L’alta comissionada va ser breu però eloqüent: «Reconeixent i aprenent dels fets, mirem de manera constructiva cap endavant». Igual com amb els anteriors informes internacionals, el Govern va relativitzar les conclusions de l’oficina de l’ONU i va dir que «en alguns casos» es denuncien violacions abans que finalitzessin «les investigacions en curs» per part de la justícia. Va remarcar, en aquest sentit, que els tribunals «han corroborat un gran nombre de notícies falses» sobre l’acció policial.

Temes:

Xile