ELECCIONS AL REGNE UNIT
La UE respira alleujada amb la victòria de Boris Johnson
Els 27 demanen al primer ministre britànic celeritat per ratificar «al més aviat possible» l'acord de divorci
zentauroepp51357212 charles michel191213091230 /
Els líders europeus han rebut l’aclaparadora victòria dels conservadors en les eleccions britàniques amb alleujament i esperança que el 31 de gener del 2020 la UE podrà girar full a una etapa de desgast polític sense precedents en la història del club en què el ‘brexit’ ha dominat l’agenda europea. Els Vint-i-set han demanat aquest divendres al primer ministre britànic, Boris Johnson, que el Parlament de Westminster ratifiqui «al més aviat possible» l’acord negociat i pactat amb la UE per llançar al més aviat possible la negociació del futur acord comercial.
«Estic alleujat pel meu país i també pel Regne Unit. Hem tingut un bloqueig durant tres anys, i això no passarà més. Lamento profundament que el Regne Unit abandoni la UE, però és la seva decisió i ho han confirmat amb aquestes eleccions», ha resumit el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, un dels principals protagonistes en aquesta batalla en els últims mesos per les conseqüències que el divorci tindrà per a Irlanda.
Els dirigents europeus consideren que la majoria absoluta li ha de permetre ratificar sense problemes l’acord tancat el passat 17 d’octubre. «És una victòria enorme per a ell a nivell personal i un clar resultat per al seu partit. Crec que és positiu que tinguem un resultat decisiu en les eleccions britàniques. Ara clarament hi ha una majoria a la Cambra dels Comuns per ratificar l’acord de retirada, així que el següent pas és ratificar-lo» i «evitar una sortida desordenada», ha recordat el conservador irlandès.
Següent pas: relació futura
Aquest ha sigut el missatge que han llançant els Vint-i-set des de la cimera. Aprovar «al més aviat possible» el pacte –en el que serà el quart intent– i llançar una negociació sobre la futura relació que serà encara més «complicada», segons ha admès la cancellera alemanya, Angela Merkel, que s’enfronta a un obstacle important: el limitat termini de temps per tancar-lo. Una vegada consumada la sortida el 31 de gener arrencarà un període transitori que es prolongarà fins al 31 de desembre: 11 mesos en què Londres i Brussel·les hauran de negociar un nou tractat comercial.
Un temps excessivament ajustat, admeten dirigents i diplomàtics, per negociar l’acord que regularà les relacions entre els dos blocs. «El temps és molt breu. Tenim 11 mesos per negociar un acord ampli. Estem treballant en el mandat de la Comissió per estar preparats l’1 de febrer. Però haurem de prioritzar i centrar-nos és les qüestions que si no es resolen per a finals del 2020 ens situaran al caire de l’abisme econòmic», ha explicat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, la institució de la qual ha rebut l’encàrrec d’assumir les negociacions comercials.
Res de pròrrogues
Malgrat el problema dels terminis i la complicació que suposa negociar un acord comercial –el de la UE i el Canadà va necessitar set anys–, Johnson ja ha anunciat que no té intenció de demanar l’extensió del període transitori, una possibilitat recollida en l’acord de divorci, i que hauria de fer efectiva com a molt tard el 30 de juny. Els líders europeus aspiren a construir una relació futura tan estreta com sigui possible amb les mateixes regles de joc per als dos blocs de manera que el Regne Unit no es converteixi en un competidor deslleial.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació
- No és país per a pactes
- En clau europea Pacte amb clarobscurs