EXPECTACIÓ ALS EUA

El Comitè Judicial aprova els càrrecs per jutjar Trump

Els demòcrates imposen la seva majoria en el comitè sense cap vot republicà i després de 18 hores de debat tempestuós

El president ha sigut acusat «d'obstrucció al Congrés» i «abús de poder» per les seves gestions a Ucraïna

zentauroepp51345315 amendments are passed among the members of the house judicia191212220009

zentauroepp51345315 amendments are passed among the members of the house judicia191212220009 / J Scott Applewhite

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La sort de Donald Trump està tirada. Després de 18 hores de debat tempestuós i esquitxat d’insults, els demòcrates van imposar la seva majoria en el Comitè Judicial de la Cambra de Representants per aprovar els càrrecs que s’imputaran al president perquè sigui jutjat al Senat. La votació es va resoldre sense un sol vot a favor dels17 diputats republicans del comitè, un desenllaç que il·lustra la trista dinàmica d’aquest ‘impeachment’, amb dos partits que es parlen però no s’escolten i viuen instal·lats en realitats completament paral·leles. Trump ha sigut acusatd’«abús de poder» per provar de coaccionarUcraïna  perquè l’ajudés a la seva campanya de reelecció id’«obstrucció al Congrés» per entorpir la posteriorinvestigació parlamentària. Dos càrrecs molt similars als que es van imposar a Richard Nixon.  

El procés es trasllada ara al ple de la Cambra de Representants, que la setmana que ve votarà per iniciar formalment l’‘impeachment’ i posar en marxa el judici al Senat a principis de gener. No s’esperen sorpreses a la Cambra baixa, on els demòcrates tenen una majoria prou àmplia per poder-e permetre algunes desercions a les seves files.

Però el partit de Nancy Pelosi tampoc hauria de fer-se gaires il·lusions sobre el resultat del judici. Els conservadors estan més units que mai,donat el suport massiu que Trump té entre els votants republicans. Els seus legisladors han adoptat sense matisos la retòrica del president i moltes de les seves teories conspiradores. Són un mur infranquejable, un cos sense consciència. 

Ètica i fang

El seu líder al Senat, Mitch McConnell, ja ha deixat clar el que passarà en el judici: «No hi ha cap opció» que Trump sigui destituït. El president està pletòric. «Ahir es van comportar de manera fantàstica», va escriure divendres a Twitter. «Va ser bonic veure la unitat i l’absoluta brillantor d’aquests guerrers republicans».Uns guerrers que van impugnar sense èxit els càrrecs i es van enfurismar quan el president demòcrata del comitè va ajornar la seva votació final després de 14 hores de ping-pong dialèctic per donar-los una «oportunitat de buscar en les seves consciències»i de passada assegurar-se que el vot el veuria algú més en directe que la població insomne del país. 

Notícies relacionades

Els demòcrates van provar una vegada més d’exposar els fets derivats de la dotzena de testimonis d’alts càrrecs governamentals que han relatat amb minuciositat els tripijocs de Trump i el seu advocat personal, Rudolph Giuliani, per forçar Ucraïna a investigar el seu rival polític Joe Biden i aquella altra teoria que exonerés Rússia de la seva ingerència en les eleccions del 2016, les úniques investigacions que van reclamar al que passa per ser un dels països més corruptes del món.

Els republicans no veuen absolutament res censurable en el nyap. I al mig la política segueix convertint-se en el ferment d’una societat on ja no hi ha fronteres entre la mentida i la veritat, entre l’ètica i el fang.