Canvi de Govern a l'Argentina

Alberto Fernández demana superar «la ferida de la fam» per aixecar un país «prostrat»

El nou mandatari argentí promet que «els únics privilegiats» seran els 16 milions de pobres

El president afirma que l'acord amb els creditors externs és indispensable per tornar a créixer

zentauroepp51309036 argentina s new vice president cristina fernandez de kirchne191210173653

zentauroepp51309036 argentina s new vice president cristina fernandez de kirchne191210173653 / AGUSTIN MARCARIAN

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Alberto Fernández va sortir de casa seva, va pujar al seu propi cotxe i el va conduir fins al Congrés Nacional. Allà va jurar com a president argentí i va rebre els atributs de comandament del seu antecessor, Mauricio Macri. Després es va dirigir a l’Assemblea Legislativa i al país. «Sense pa no hi ha present ni futur», va dir. I va remarcar que rep una Argentina «prostrada i danyada», on «els únics privilegiats» seran els 16 milions de ciutadans «atrapats per la pobresa».

El cinquè Govern peronista es va iniciar amb multituds una altra vegada als carrers, mentre Fernández prometia reconstruir un «Estat present» que garanteixi la «justícia social». Secundat per Cristina Fernández de Kichner, flamant vicepresidenta en exercici, el nou mandatari va assenyalar que rep un país amb els nivells del PIB per càpita del 2009 i l’activitat industrial equivalent a la del 2006. 

Cooperació

Notícies relacionades

Per resoldre l’enorme crisi històrica, «és imperiós resoldre el problema del deute extern». El 2016, aquest passiu representava el 50% del PIB. En quatre anys s’ha duplicat. El president va ratificar la «voluntat de pagar» de la seva Administració, però això no serà possible «si el país no creix». El 2019 vencen 25.000 milions de dòlars en concepte d’interessos. Va recordar, al seu torn, que «els creditors van prendre un risc d’apostar a un model [el neoliberal] que ha fracassat». Va reclamar en aquest sentit una «relació constructiva i cooperativa»relació constructiva i cooperativa» amb ells.

Fernández va dir que s’inspira en el missatge ètic de Francesc, un papa argentí d’obertes simpaties amb el peronisme. Va anunciar, també, una política ambiental activa, va instar a eliminar les desigualtats de gènere i a erradicar la violència contra les dones: «Abraçarem tots els que siguin discriminats». També va reclamar que «mai més» la justícia sigui instrument de «procediments foscos i linxaments mediàtics» que «persegueix segons els vents polítics del poder de torn». En un gest de gran gosadia, va decidir intervenir la secretaria d’Intel·ligència. També decretarà l’emergència sanitària.