Tragèdia a l'Índia

43 persones moren en un incendi en una fàbrica de Nova Delhi

Les víctimes dormien al recinte quan els va sorprendre el foc

La policia ha detingut l'amo de l'empresa i el gestor

delhi vid 08 131403 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

Almenys 43 persones han mort i 16 més han resultat ferides aquesta matinada en un devastador incendi en una fàbrica de Nova Delhi (Índia). La majoria de víctimes són treballadors que dormien a l’interior del recinte. S’apunta un curtcircuitcom a causa principal de la tragèdia, segons les autoritats. La policia ha detingut el propietari de la fàbrica i el seu gestor i no descarta més arrestos.

«Han mort 43 persones pel foc i hem rescatat de l’edifici 62 persones», de les quals 16 van resultar ferides, la majoria per inhalar fum, ha explicat el portaveu del servei de bombers de la capital índia, Atul Garg, que en una estimació anterior va elevar la xifra de ferits a 64. A la fàbrica sinistrada es fabricaven, entre altres articles, bolsos.

«El servei de bombers va rebre una trucada cap a les 05.20 hores de diumenge de matinada que alertava d’un incendi a la zonad’Anaj Mandi  i hi vam enviar els primers camions de bombers, tot i que finalment se’n van necessitar 30» per apagar el foc, ha explicat el portaveu.

Segons Garg, moltes de les víctimes van morir per respirar fum, ja que, a l’estar adormits, no es van adonar del que passava. El portaveu dels bombers ha admès que «a l’Índia és comú que alguns treballadors dormin als llocs on treballen» per estalviar despeses d’allotjament, pel que va suposar que la majoria de les víctimes són empleats de la fàbrica. 

Responsables detinguts i interrogats

Una portaveu de la policia, Monika Bhardwaj, ha informat que l’amo de la fàbrica, identificat com Rehan, i «el seu gestor Furkan han sigut arrestats. La policia també està interrogant els germans de Rehan (Shan i Imran), i també està buscant els qui dirigien la fàbrica». L’agència ANI informa que contra els detinguts s’ha obert una causa sota la secció 304 del Codi Penal indi, que castiga tot aquell que causi la mort d’una persona per un acte de negligència i que pot portar penes de fins a dos anys de presó i multes.

Possible curtcircuit

El ministre d’Aviació Civil de l’Índia, Hardeep Singh Puri, que ha visitat el lloc dels fets, igual que altres autoritats, ha apuntat que «la causa immediata» de l’incendi va ser un «curtcircuit», tot i que ha insistit que cal «esperar que es completin les investigacions per conèixer la causa originària».

Per això, el portaveu dels bombers no va voler aventurar cap causa fins que s’investiguin totalment els fets, tot i que ha remarcat que «moltes fàbriques com aquesta són en edificis vells sense elements de seguretat contra incendis i amb instal·lacions elèctriques obsoletes». De fet, els serveis d’emergència han tingut problemes per accedir a l’edifici, situat en un carrer estrella amb un embolic de cables penjants.

Ajuts econòmics a les víctimes

El cap del Govern de Delhi, Arvind Kejriwal, que també ha acudit al lloc de la tragèdia i ha visitat alguns dels ferits, ha anunciat compensacions per a les víctimes i els seus familiars i ha assegurat que l’Executiu es farà càrrec del cost delstractaments mèdics.

«S’atorgarà una compensació d’un milió de rupies (12.680 euros) a les famílies d’aquells que hagin mort i 100.000 rupies (1.270 euros) a cadascun dels ferits. El cost del tractament mèdic dels ferits serà cobert pel Govern», ha afirmat en declaracions als mitjans.

Paral·lelament, l’Oficina del Primer Ministre, Narendra Modi, va anunciar a través de Twitter que donarà una ajuda «ex gratia» de 200.000 rupies per als familiars dels morts i 50.000 rupies per als ferits més greus. En el seu propi compte, Modi ha lamentat la tragèdia: «L’incendi a Anaj Mandi, a Delhi, és extremadament horrible. Els meus pensaments estan amb aquells que van perdre els seus éssers estimats. Desitjo als ferits que es recuperin aviat. Les autoritats estan proporcionant tota l’assistència possible al lloc de la tragèdia», va escriure.

Notícies relacionades

A la mateixa xarxa social, el president de l’Índia, Ram Nath Kovind, ha tuitejat: «Extremadament trist a l’escoltar les tràgiques notícies sobre l’incendi a Anaj Mandi. Els meus pensaments i oracions estan amb les famílies afectades. Desitjo que els ferits es recuperin aviat. Les autoritats locals estan fent tot el possible per rescatar les persones i brindar ajuda».

En un comunicat, la líder de l’opositor Partit del Congrés –de la històrica dinastia Nehru-Gandhi–, Sonia Gandhi, ha expressat la seva «profunda commoció i consternació per l’horrible accident i la pèrdua de vides innocents» i va enviar les seves condolences a les famílies dels afectats.