Conflicte social a Colòmbia

Duque encaixa la tercera vaga general en dues setmanes

La protesta arriba als carrers de les principals ciutats del país, amb manifestacions i talls de carreteres

Els convocants avancen més mobilitzacions si es manté el projecte de reforma laboral i del sistema de pensions

zentauroepp51214804 an anti government demonstrator carries a shield with text s191204190049

zentauroepp51214804 an anti government demonstrator carries a shield with text s191204190049 / Fernando Vergara

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«No sabíem què prendre i vam prendre els carrers». El cartell enganxat sobre la cortina metàl·lica d’un comerç de Bogotà resumeix l’esperit de latercera vaga generalque afronta el president colombià, Iván Duque, en dues setmanes.  Des del 21 de novembre la cassolada i l’ocupació dels espais públics dominen l’agenda política i tenen contra les cordes el Govern de dretes. Colòmbia, va dir la revista ‘Semana’, és escenari de la «manifestació ciutadana sostinguda més gran de què es tingui notícia en la història recent». Una altra vegada, aquest dimecres, han predominat les marxes i talls de carreteres amb les seves consignes a favor de més equitat i contra la policia, assenyalada com a responsable de la mort d’un jove estudiant de 18 anys que s’havia afegit a la protesta.

La nova vaga ha sigut el resultat delfracàs de les primeres negociacionsentre el president Duque i els dirigents sindicals, estudiantils i les organitzacions socials. El Govern considera imperiós reprendre el diàleg perquè elconflicte socialja ha deixat unapèrdua econòmicasuperior als 50 milions de dòlars.

Alcalde assassinat

Diógenes Orjuela, president de la Central Unitària de Treballadors, ha anticipat que lesmobilitzacionscontinuaran almenys fins al 10 de desembre si el president manté els seus projectes de reforma laboral i del sistema de pensions i no dissol les forces antiavalots. Se li reclama també que avanci en el compliment dels acords de pau assolits amb les FARC el 2016 per l’administració anterior.

Notícies relacionades

Sectors de l’oposició demanen a Duque que escolti les demandes que sorgeixen dels carrers i busqui solucionsque contemplin acords polítics de més llarg termini. Però, alhora, des del conservadorisme, l’expresident Andrés Pastrana li ha demanat que es mostri intransigent.

La protesta ha coincidit amb l’assassinat de José Humberto Rodríguez, alcalde electe del municipi de Sutatausa, Cundinamarca, a la regió central del país. Duque ha condemnat l’episodi i ha demanat a la justícia que ho aclareixi immediatament.