CONCLAVE DEL CLUB ATLÀNTIC

L'enfrontament entre Macron i Trump, protagonista de la primera jornada de la cimera de l'OTAN

«No tenim la mateix definició de terrorisme», afirma Macron referint-se a Turquia

zentauroepp51200923 leaders of nato alliance countries  and its secretary genera191203212958

zentauroepp51200923 leaders of nato alliance countries and its secretary genera191203212958 / POOL

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La cimera de l’OTAN va arrencar aquest dimarts a Londres en un ambient de tensió, amb un duel entre Donald Trump i Emmanuel Macron escalfat la vigília per l’anunci dels EUA d’imposar aranzels a productes francesos en resposta a la taxa del Govern de París a les tecnològiques nord-americanes.

El primer atac el va fer el president americà, que, després d’haver-se reunit amb el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, va qualificar d’«insultants» i «mancats de respecte» les declaracions de Macron a ‘The Economist’ sobre l’«estat de mort cerebral» de l’OTAN. «Crec que va ser molt insultant..., una declaració molt, molt desagradable per als altres 28 països aliats», va dir Trump, que no fa gaire temps va qualificar l’OTAN d’«obsoleta». En plena guerra comercial entre els Estats Units i França, el magnat va criticar la gestió de Macron al seu país, la mala marxa de l’economia francesa, el seu alt índex d’atur i la revolta dels ‘armilles grogues’. «Ningú necessita més l’OTAN que França», va assenyalar.

Terrorisme a Turquia

Amb aquest preàmbul poc festiu, tenint en compte que se celebren els 70 anys de l’Aliança, no va ser estranya l’evident tensió entre el president americà i el seu homòleg francès quan tots dos es van reunir, cara a cara, a primera hora de la tarda a la residència de l’ambaixador dels Estats Units a la capital britànica.

Macron va respondre al cop matutí de Trump reafirmant-se en el que havia dit i insistint en la necessitat d’aclarir l’estratègia de l’OTAN, especialment respecte de la lluita antiterrorista de Turquia. El cap de l’Elisi havia denunciat fa unes quantes setmanes la falta de coordinació en el si de l’Aliança davant l’ofensiva turca al nord-est de Síria contra els kurds, que han ajudat a combatre Estat Islàmic. Ankara va prendre la decisió sense haver consultat ni advertit els aliats. Aquests fets han obert serioses fractures en l’Aliança, obligada per múltiples raons a replantejar-se el seu futur.

e64fce28-a5d8-44fe-af18-32beaed82915-hd-web / periodico

 «Necessitem aclariments per part de Turquia en aquesta cimera, perquè entre els 28 membres de l’OTAN no tenim la mateixa definició de terrorisme», va assenyalar Macron. «Quan miro a Turquia, resulta que estan lluitant contra els que van combatre al nostre costat i contra Estat Islàmic», va insistir. «¿Vols uns quants bons combatents d’EI? Te’n puc donar uns quants», li va dir, provocador, Trump. El francès va respondre: «Siguem seriosos».

Amenaça d’Erdogan

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, assegura que s’oposarà al pla de defensa de l’OTAN per a la regió dels països bàltics si els aliats no recolzen Turquia en la lluita contra els grups kurds, que als seus ulls són terroristes, i els reconeixen oficialment com a tal. El pla de les forces aliades a la zona bàltica està concebut per defensar Polònia, Lituània, Letònia i Estònia en cas d’un atac de Rússia. Macron també retreu a Erdogan haver adquirit a Moscou el sistema de defensa S-400. «Tècnicament és impossible», va remarcar. Tant ell com altres membres de l’OTAN consideren que un sistema de defensa rus deixa exposats a la intel·ligència del Kremlin els sistemes informàtics de l’organització, inclosos els dels dels jets F-35.

Notícies relacionades

Macron i Erdogan es van veure les cares en una reunió amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i l’amfitrió de la cimera, Boris Johnson.  Res ha transcendit del tractat. Mentrestant, a Trafalgar Square, milers de persones es manifestaven contra la presència de Trump i la possibilitat que els Estats Units aconsegueixin la sanitat pública britànica en un futur, un temor que intranquil·litza profundament els britànics. Molts dels que van participar en la protesta eren metges i infermeres.

Sense foto amb Trump

Els mandataris assistents a la cimera van acudir a última hora de la tarda a la recepció oferta per la reina Elisabet II al palau de Buckingham, un moment d’aparent relaxació, abans de traslladar-se per sopar a la residència oficial del primer ministre a Downing Street. Si hi va haver reunió bilateral entre Johnson i Trump, no es va donar a conèixer. El primer ministre britànic va evitar tant sí com no durant la jornada aparèixer a qualsevol foto amb Trump. Està clar que el cap de la Casa Blanca està considerat en aquests moments com un element tòxic que podria comprometre la campanya electoral de Johnson. Tots els assistents participaran aquest dimecres en una reunió conjunta, abans de donar per conclosa la cimera a mitja tarda.

Temes:

OTAN