GUERRA COMERCIAL

Trump atia França amb aranzels per la seva taxa a les tecnològiques

Washington decideix imposar gravàmens per valor de 2.400 milions de dòlars a bosses, formatges, escumosos i altres productes

París qualifica la decisió d'«inacceptable» i adverteix que «no donarà marxa enrere» en l'aplicació de la taxa GAFA

macron-trump

macron-trump / SAUL LOEB (AFP)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les tenses relacions entre França i els Estats Units amenacen d’agreujar-se encara més després que el Govern de Donald Trump anunciés la nit del dilluns que imposarà aranzels per valor de 2.400 milions de dòlars de fins al 100% del valor de certs productes francesos en resposta a la imposició el juliol passat d’una taxa per part de l’Executiud’Emmanuel Macron sobre els ingressos dels serveis digitals de grans tecnològiques dels EUA, com Google i Facebook, informa Efe. Aquesta serà una de les diferències que marcaran la reunió que Trump i Macron mantindran avui a Londres en el marc de la cimera de l’OTAN.

La resposta francesa no s’ha fet esperar. El ministre francès d’Economia ha qualificat d’«inacceptable» l’«amenaça» dels EUA i ha considerat que «no és el que s’espera d’un aliat». I la secretària d’Estat d’Economia, Agnès Pannier-Runacher, ha advertit que «França no farà marxa enrere» en l’aplicació de la taxa a les tecnològiques. «Està molt clar que no farem marxa enrere per un tema que té sentit econòmic i és de justícia fiscal», ha afirmat en declaracions a mitjans francesos. Pannier-Runacher ha remarcat que la taxa no afecta només empreses nord-americanes sinó també firmes franceses.

«L’acció proposada per l’USTR [l’Oficina del Representant de Comerç Exterior dels Estats Units] inclou aranzels addicionals de fins al 100% sobre certs productes francesos», assenyala aquest organisme en un comunicat. Segons l’anunci, la llista de productes francesos subjectes a aquests gravàmens inclou 63 categories diferents amb un valor comercial aproximat de 2.400 milions de dòlars. En aquesta llista es troben productes com diversos tipus de formatges, bosses, vi escumós i diversos productes de maquillatge.

«La decisió de l’USTR envia un senyal clar que els Estats Units prendran mesures contra els règims fiscals digitals que discriminen o imposen càrregues indegudes a les empreses nord-americanes», ha advertit el responsable de Comerç Exterior dels EUA, Robert Lighthizer.

Represàlia a la taxa GAFA

Aquesta mesura del Govern de Trump arriba mesos després que França promulgués oficialment al juliol la coneguda com a taxa GAFA (per Google, Apple, Facebook i Amazon), que fixa la imposició del 3% sobre la facturació del negoci digital d’aquestes empreses per obligar-les a pagar imposats a França pels beneficis que obtenen gràcies als internautes francesos.

L’impost francès afecta les companyies els ingressos anuals de les quals superen els 750 milions d’euros a escala mundial, de manera que unes 30 empreses podrien veure’s afectades, la majoria nord-americanes, tot i que la llista també inclou firmes xineses, britàniques i alemanyes.

Després que entrés en vigor, l’USTR, l’agència nord-americana responsable de la política comercial exterior, va anunciar l’inici d’una investigació contra França per la seva taxa a les tecnològiques al considerar que s’adreçava «injustament» contra els gegants nord-americans.

Guerra aranzelària

De fet, l’Oficina del Representant de Comerç Exterior, que depèn de la Casa Blanca, va obrir la investigació emparant-se en la mateixa clàusula legal que va portar a laguerra aranzelàriaentre Washington i Pequín.

França va intentar sense èxit que la Unió Europea (UE) adoptés un impost digital i va anunciar que renunciarà al seu quan es posi en marxa una alternativa internacional.

Precisament estava previst que Trump i Macron abordessin la resposta de Washington a la taxa a les tecnològiques en la reunió que mantindran a Londres en el marc de la cimera de l’OTAN. Des de la seva imposició, París ha defensat que l’impost «no està dirigit només a empreses nord-americanes, sinó que també afectarà companyies europees o xineses».

Notícies relacionades

La relació comercial entre els Estats Units i França no passa pel seu millor moment després que el mes d’octubre passat Washington imposés aranzels a centenars de productes europeus, entre ells el vi, les olives i l’oli francesos, així com espanyols.