col·laboració estratègica en seguretat

Macron demana una implicació més gran de l'OTAN en la lluita contra el terrorisme

El president francès assumeix el seu diagnòstic sobre «la mort cerebral» de l'Aliança Atlàntica en presència de Stoltenberg

zentauroepp51127575 november 28 2019   paris  france   france s president emmanu191128194454

zentauroepp51127575 november 28 2019 paris france france s president emmanu191128194454 / Henri Szwarc

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El president francès, Emmanuel Macron, ha reclamat a l’OTAN una implicaciómés gran en la lluita contra el terrorisme i ha assumit sense complexos el seu diagnòstic sobre «la mort cerebral» de l’Aliança Atlàntica que va fer el 7 de novembre passat en una entrevista al diari britànic The Economist desencadenant les crítiques de Berlín, Londres, Varsovia, Washington i Ankara.

«Pot ser que fes falta un wake-up-call(una alarma). Va tenir lloc i m’alegro que la prioritat sigui reflexionar sobre els nostres objectius estratègics», va dir en presència del secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, a qui ha rebut aquest dijous a l’Elisi per preparar la cimera que reunirà a Londres la setmana que ve els 29 membres de l’Aliança amb motiu del 70è aniversari del seu naixement.

Rèplica

Stoltenberg li ha respost que l’OTAN havia modernitzat la seva doctrina i mode de funcionament i que havia reforçat els seus mitjans, especialment a l’est d’Europa. També ha deixat caure que «la Unió Europea no pot defensar-se sola», la mateixa idea que la nova presidenta de la Comissió Europea, l’alemanya Ursula von der Leyen, va llançar aquest dimecres al parlar de les dues organitzacions com a «complementàries» i no com a «rivals».

La cita de Londres no serà una festa. L’amfitrió, Boris Johnson, té la vista posada en les eleccions, l’aliat de més pes; Donald Trump, està enredat entre la Xina i l’‘impeachment’; Angela Merkel està en declivi i Erdogan amenaçant d’aigualir la cita si no se subscriuen les seves tesis sobre les milícies kurdes.

En aquest delicat context, el president francès vol que els aliats es concentrin en els seus reptes estratègics i especialment en la lluita contra el terrorisme, que és, segons el seu parer, l’«enemic comú».

«Una aliança veritable són actes, decisions, no paraules. Volem tenir una discussió de veritat sobre el nostre compromís concret en la lluita contra el terrorisme al Sahel i Llevant, on la intervenció militar turca al nord-est sirià ha plantejat preguntes que cal afrontar», ha dit.

Diàleg amb Rússia

Notícies relacionades

Macron s’ha erigit en defensor del diàleg amb Rússia després de preguntar-se si refredar les relacions amb Moscou ha fet el continent europeu més segur. «No ho crec», s’ha respost. Entre els objectius francesos per a la cimera figura reformular els drets i deures dels aliats i el principi de solidaritat. Una vegada més, Macron ha criticat l’operació militar turca al nord-est de Síria.

«Respecto els interessos de seguretat del nostre aliat turc, però no podem dir d’una banda que som aliats i exigir solidaritat i per altre posar els aliats davant de la política de fets consumats d’una intervenció militar que posa en perill l’acció de la coalició internacional contra Estat Islàmic», va remarcar.

Temes:

França