L'últim sondeig de YouGov pronostica una victòria devastadora de Boris Johnson

Els laboristes canvien d'estratègia per evitar una derrota desastrosa

zentauroepp50991571 manchester  united kingdom   19 11 2019   a handout photo ma191119233540

zentauroepp50991571 manchester united kingdom 19 11 2019 a handout photo ma191119233540 / JONATHAN HORDLE ITV HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Boris Johnson pot aconseguir el més gran èxit electoral des de l’època de Margaret Thatcher, segons l’últim sondeig de YouGov, publicat pel diari ‘The Times’. D’acord amb els resultats basats en més de 100.000 entrevistes, els conservadors guanyarien 359 escons (+42), cosa que suposaria per a Johnson governar amb una còmoda majoria de 68 diputats. Molts dels guanys dels ‘tories’ serien a costa dels laboristes, als quals avantatjarien d’11 punts. El partit de Jeremy Corbyn s’encaminaria, segons el sondeig, cap a una brutal derrota i quedaria amb a penes 211 escons, (-51). El fracàs seria encara més sonat tenint en compte que els conservadors fa nou anys que són al poder i la manera desastrosa com han gestionat el ‘brexit’. Johnson és, a més, un líder polèmic, que divideix l’opinió pública, incloent-hi els seus votants de tota la vida.  

Si la previsió de YouGov es compleix, el resultat de Corbyn seria molt similar a la històrica desfeta de Michael Foot el 1983, un altre líder de l’ala esquerra del laborisme, que també prometia nacionalitzacions i augment dels impostos. Foot va ser escombrat per Thatcher i es va quedar amb 209 escons, el pitjor resultat des del 1918. D’acord amb el sondeig, estaríem davant d’una tornada al bipartidisme. La batalla del 12 de desembre es lliurarà entre els dos grans partits, conservadors i laboristes, i no a tres, com s’havia pensat a l’inici de la campanya. Els liberals amb prou feines dividiran el vot proeuropeu i la seva influència serà mínima. 

Pànic i canvi d’estratègia

En el Partit Laborista s’escampa el pànic. Dues setmanes abans del veredicte a les urnes, Corbyn ha decidit canviar la seva estratègia electoral. Fins ara els conservadors consideraven que el perill més gran podria venir dels liberaldemòcrates, que amb una predicció de 13 escons, tot just en guanyarien un més del que tenen. Corbyn i els seus, en canvi, haurien valorat a la baixa la possibilitat de perdre en mans dels conservadors als simpatitzants que van votar a favor del ‘brexit’, en zones d’Anglaterra com les Midlands i al Nord. Es donava per fet que una figura com Johnson era tan repel·lent que els dissuadiria a l’hora de donar-li el vot. La pràctica desaparició del partit del ‘brexit’, de Nigel Farage, sembla haver canviat aquesta tendència. La «neutralitat» de Corbyn i la seva promesa de celebrar un segon referèndum sobre Europa no convenç.  

Notícies relacionades

A Escòcia el sondeig de YouGov atorga al Partit Nacional Escocès (SNP) la victòria amb 43 escons (+8), la majoria a costa dels laboristes (5), un parell dels conservadors i un més dels liberals.

Mètode diferent

La importància i el soroll que ha provocat el sondeig de YoyGov s’entén perquè en les eleccions del 2017 va ser l’única firma en aquest camp que va encertar el resultat. Nou dies abans de l’elecció, van pronosticar que Theresa May perdria la majoria, com així va ser, mentre la resta dels sondejos la donaven com a guanyadora. Els resultats que ara presenten són els més amplis dels que s’han fet, amb 100.000 enquestes i amb el pronòstic en cadascuna de les circumscripcions. El mètode que utilitzen també és diferent de la resta. L’anàlisi no persegueix saber el percentatge de vots que obtindrà cada partit en l’àmbit nacional. El que tenen en compte són les tendències nacionals, com el vot depenent de l’edat, o si els votants laboristes s’inclinen per un altre partit en circumscripcions marginals. Les conclusions que d’allà s’obtenen són molt diferents del model tradicional.