Odebrecht

La llibertat a Keiko Fujimori aixeca polèmica entorn de la justícia al Perú

La decisió del Tribunal Constitucional d'excarcerar la líder opositora desencadena una onada de peticions per accelerar les acusacions per corrupció relacionades al cas Lava Jato peruà

peru-keiko-fujimori

peru-keiko-fujimori

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La imminent posada en llibertat de la líder opositora peruana Keiko Fujimori, ha despertat les peticions perquè la Fiscalia acceleri la formulació d’acusacions penals de l’operació anticorrupció Lava Jato al Perú, a més de revisar les ordres de presó preventiva per aquests casos.

Fujimori serà excarcerada a partir del pròxim dijous, quan el Tribunal Constitucional (TC) publiqui la resolució per la qual va acceptar l’habeas corpus presentat per la seva germana Sachi i que li obrirà les portes de la presó després de 13 mesos en presó preventiva, mentre era investigada per les aportacions de l’empresa Odebrecht a les seves campanyes electorals de 2011 i 2016.

Concretar les acusacions penals

No obstant, la decisió del TC «no talla, ni tomba, la indagació penal que està en marxa i això és molt important per les molt greus sospites que han presentat els fiscals», va comentar a Efe el relator de les Nacions Unides per a la independència judicial al món, Diego García Sayán.

Segons l’opinió de l’exministre peruà de Justícia, els fiscals encarregats del cas Lava Jato han de ser instats per la comunitat a què «s’avanci ja en fer els passos concrets per a les acusacions penals, formals, del que és pròpiament l’inici dels processos penals».

«Es podria esperar més resultats i no dir-li a algú (que té) 36 mesos de (presó) preventiva, que moltes vegades no són funcionals», va indicar García Sayán. El fet de demanar celeritat al Ministeri Públic respon a més a la possibilitat que altres investigats per l’escàndol de suborns segueixin el mateix camí que Fujimori per sortir de la presó preventiva.

Un cas polític

El mandatari peruà, Martín Vizcarra, va remarcar que l’Executiu és «respectuós de la independència dels poders», on el sistema d’administració de justícia està integrat pel Poder Judicial i el Ministeri Públic, i que «davant de qualsevol discrepància se’n van al Tribunal Constitucional».

«Podem tenir opinions en un o un altre sentit, però aquí el que correspon, en aquest cas, és ser respectuosos de les decisions dels ens responsables», va afirmar Vizcarra. Aquesta actitud contrasta amb la del fiscal que porta la investigació contra Fujimori i el seu partit Força Popular, José Domingo Pérez, per a qui la resolució del TC «indigna i és lamentable».

El fiscal va dir esperar a conèixer els fonaments dels magistrats per adoptar aquesta mesura, ja que va anul·lar les ordres de tres instàncies del Poder Judicial.

No funciona la detenció preventiva

A partir de la pròxima excarceració de la líder opositora, García Sayán va considerar que «l’important seria que, a partir de casos emblemàtics com aquest, es faci una revisió seriosament perquè en general, tret de situacions molt evidents de perill de fuga o de perill de comissió d’altres delictes, els processats puguin estar en llibertat».

El també excanceller peruà va recordar que al Perú, hi ha almenys 35.000 persones privades de llibertat sota detenció preventiva, una modalitat per evitar la fuga dels investigats o el risc d’obstrucció a la justícia, com era el cas de Keiko Fujimori. «No ens oblidem que del que estem parlant és la detenció preventiva, i aquest és un tema que està molt qüestionat en general al món i en tot el sistema interamericà», va afirmar.

El futur de Keiko Fujimori

Per a l’advocada Romy Chang, la resolució del TC no hauria d’interferir en el procés d’investigació sobre les aportacions d’Odebrecht a la seva campanya perquè l’excarceració es donaria com a resultat d’una vulneració del degut procés, quan es va dictar la seva detenció preventiva el 2018.

Notícies relacionades

L’alliberament de Fujimori podria a més, donar cert impuls a les campanyes dels seus candidats en les eleccions legislatives del 26 de gener pròxim. No obstant, García Sayán va indicar que la seva principal preocupació seran els processos que té en curs i les condicions en les quals continuarà sent investigada.

«Evidentment si no hi ha cap condició (del TC), naturalment el que veurem és que immediatament la fiscalia segurament demanarà davant del jutge que s’estableixin algunes restriccions quant al seu desplaçament pel país o sortida a l’exterior i d’altres», va explicar l’exjutge delTribunal Interamericà de Drets Humans.