Eleccions presidencials
Romania reelegeix el conservador Klaus Iohannis com a president d'aquest país
El candidat del Partit Nacional Liberal va obtenir el 62,8% del recolzament popular davant el 37,1% que va aconseguir el seu contrincant la socialdemòcrata Viorica Dancila
rumania-elecciones-presidenciales
Els romanesos van donar un clar recolzament al seu president, el conservador Klaus Iohannis, al reelegir-lo en el càrrec en la segona volta de les eleccions presidencials, on es va imposar amb ampli marge al seu rival, la socialdemòcrata Viorica Dancila, exprimera ministra.
«És una victòria important, la victòria més categòrica aconseguida mai contra el Partit Social Demòcrata (PSD)», va dir Iohannis des de la seu del Partit Nacional Liberal (PNL) per qui es presentava, just després que els sondejos a peu d’urna li vaticinessin un triomf amb més del 66% dels vots.
«Rebo aquesta victòria amb alegria, amb modèstia i amb confiança a Romania», va afegir el cap de l’Estat, assegurant la seva reelecció en el càrrec abans de conèixer el resultat de l’escrutini dels sufragis.
Els resultats electorals
Després del’escrutini dels vots del 94% dels col·legis electorals, Iohannis va obtenir el 62,8% del recolzament popular, davant el 37,1% que va aconseguir Dancila, segons les dades publicades per l’Oficina Electoral Central.
El president ha assegurat no estar «en guerra amb els electors del PSD, sinó amb el PSD», un partit esquitxatd’acusacions de corrupció que ha dominat l’escena política des del poder en els últims anys i que ha sigut durament criticat des de dins i fora del país.
Iohannis acusa aquesta formació de ser una xacra per al desenvolupament de Romania i ha demanat la seva desaparició. Per la seva part, Dancila, amb el pitjor resultat obtingut mai per un candidat del PSD en una segona volta d’unes de presidencials, va voler posar la millor cara possible a la derrota sense reconèixer-la encara.
Si bé va dir que esperaria que es completi el recompte de les paperetes per treure conclusions, va celebrar que el seu partit hagi almenys recuperat terreny respecte de les eleccions europees del maig, quan el PSD va caure fins al 22,5 % del recolzament popular, el pitjor resultat de la seva història.
Derrotes importants
«El PSD ha recuperat avui la confiança dels qui ens van votar el 2016», va dir Dancila, amb referència als comicis de desembre d’aquell any, quan aquesta formació fundada per antics apparàtxiks comunistes va ser el partit més votat.
No obstant, tot i que continua sent la formació majoritària en un Legislatiu molt dividit que s’ha de renovar com molt tard al terme d’aquesta legislatura el desembre del 2020, el SPD ha patit recentment un fort revés amb una moció de censura que va fer caure al Govern de Dancila.
L’esperada victòria de Iohannis, que era el favorit indiscutit en aquests comicis, dona a la centredreta tot el poder executiu a Romania, després que un Govern minoritari del PNL fos investit fa dues setmanes pel Parlament.
La població el recolza
El clar recolzament de la població al president conservador i proeuropeu i la clatellada a Dancila no ha sorprès, sinó que és el resultat vaticinat prèviament per tots els observadors polítics, interpretat com a mostra que la població està farta d’una classe política que considera corrupta i ineficient.
Notícies relacionadesSota el lema ‘Per una Romania normal’, Iohannis va centrar la seva campanya electoral en la promesa dels danys que afirma, ha causat a l’administració publica el PDS. També va prometre revertir els canvis legals impulsats pelgovern socialdemòcrata que van reduir les penes i els terminis de prescripció d’alguns delictes de corrupció.
Gairebé el 50% dels més de 18 milions de romanesos amb dret a vot van anar a les urnes en la segona volta de les eleccions presidencials celebrades avui, que d’altra banda va registrar un rècord històric en el nombre de romanesos de la diàspora que va emetre el seu vot des de l’estranger, al superar-se els 900.000.
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
- Francesc Castellana: "La meitat dels 1,2 milions de treballadors de BCN viu fora"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar i ocupació I ara, salut mental a la feina
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic