Nou Executiu
Els conservadors aconsegueixen el recolzament per formar un govern de minoria a Romania
El nou primer ministre és Ludovic Orban, líder del Partit Nacional Liberal, que ha comptat amb el recolzament de 240 dels 465 diputats del Parlament
zentauroepp50744879 bucharest romania 04 11 2019 romanian prime minister lu191104190254 /
El conservador Partit Nacional Liberal (PNL) ha aconseguit aquest dilluns formar un nou Govern en minoria després d’aconseguir una ajustada majoria al Parlament, després que el 10 d’octubre una moció de censura tombés un Executiu socialdemòcrata després de tres anys de contínua crisi política.
El nou primer ministre, Ludovic Orban, va aconseguir el recolzament de 240 dels 465 diputats i senadors, set vots més que la majoria absoluta necessària per a la investidura, i pràcticament el mateix recolzament que va tenir la moció liderada el 10 d’octubre pel seu PNL contra l’anterior Executiu. El nou Executiu té poc més d’un any de mandat per davant, ja que la legislatura acaba el desembre del 2020
La votació es va desenvolupar amb gairebé la meitat dels seients buits, ja que el fins ara governant Partit Social Demòcrata (PSD) i la formació minoritària de centreesquerra PRO Romania havien ordenat absentar-se als seus parlamentaris, per forçar la suspensió de la sessió per falta de quòrum.
Crits d’alegria de diputats
El PNL només té 96 escons i els vots de tots els partits que el recolzaven no eren suficients per aconseguir la investidura, però diversos diputats i senadors del PSD i de PRO Romania van trencar la disciplina de partit i fins i tot van votar a favor del Govern d’Orban entre els crits d’alegria d’altres parlamentaris. «No recordo en els últims 30 anys que hagi passat una cosa així», va dir Orban sobre l’actitud d’aquests dos partits, a qui va acusar de «mostrar una total falta de respecte envers els romanesos».
Des que va guanyar les eleccions el 2016, el PSD es va embarcar en una sèrie de polèmiques reformes que la Unió Europea va denunciar com a atacs a la independència de la justícia i com un retrocés en la lluita contra la corrupció a Romania, un dels problemes més greus del país. Les reformes van ser contestades al carrer amb diverses onades de protestes populars, les més multitudinàries des de la caiguda de la dictadura comunista el 1989.
Ara, Orban ha anunciat que entre les prioritats del seu Govern hi ha assumir les recomanacions fetes per la Comissió Europea (CE) en relació amb la lluita contra la corrupció. El nou primer ministre també ha remarcat la necessitat de designar de manera urgent un candidat romanès a comissari europeu, després que Brussel·les rebutgés el candidat oficial de Bucarest i no acceptés, segons mitjans romanesos, tres candidats més proposats després per la ja exprimera ministra Viorica Dancila. «El Govern formularà una proposta després de consultar el president de Romania, i demanarem que se l’examini en la comissió per a assumptes europeus», va explicar Orban minuts després de convertir-se en primer ministre.
Primera reunió informal
Orban també s’ha compromès a ocupar-se de l’elevat dèficit públic que deixa Dancila i a «rectificar» aquelles lleis que a parer seu han afectat negativament l’economia.
El nou Govern del PNL tenia previst jurar avui mateix davant del president, el conservador Klaus Iohannis. Al final de la cerimònia, el Govern farà una primera reunió informal per abordar els temes més urgents.
Una de les primeres a pronunciar-se després de la investidura del nou Govern ha sigut la mateixa Dancila. «Aquest és un dia negre per a Romania, en què el president Iohannis ha aconseguit imposar els seus lloctinents al palau Victòria», va afirmar Dancila, amb referència a la seu del Govern.
Pujades de sous i pensions
Notícies relacionadesDancila va acusar Iohannis i la nova majoria que ha encimbellat Orban a la direcció de Govern de voler acabar amb el PSD i amb les pujades de sous i pensions dels seus Governs, que han sigut qualificades d’irresponsables i populistes pels seus adversaris.
Romania celebra aquest diumenge la primera volta de les eleccions presidencials, en les quals el president Iohannis és el favorit per a la reelecció, segons totes les enquestes. Dancila es disputa l’entrada en la segona volta –que se celebra el 24 de novembre– amb Dan Barna de la Unió Salveu Romania (USR, i part del grup europeu Renew Europe) i amb l’actor i candidat independent Mircea Diaconu.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Informe La majoria dels inquilins no esperen poder comprar mai
- ‘El Correo de Andalucía’ celebra 125 anys de vida
- Vida més enllà del dol