ESCLAT SOCIAL

Investiguen la mort d'una fotoperiodista que cobria les protestes a Xile

Albertina Martínez Burgos va ser trobada sense vida divendres al seu apartament i la fiscal creu que ha sigut un homicidi

zentauroepp51082619 23 november 2019  chile  santiago  protesters run from water191125211633

zentauroepp51082619 23 november 2019 chile santiago protesters run from water191125211633 / Paula Acunzo ZUMA Wire dpa

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Als 38 anys, Albertina Martínez Burgos mirava de captar amb la seva càmera la fúria del Xile que va esclatar als carrers. El seu objectiu va apuntar contra les zones que els grans mitjans en general s’abstenien d’enfocar i que tenen a veure amb la repressió en un país on més de 200 persones han patit traumes oculars pels projectils policials. Divendres passat, Martínez Burgos va ser trobada sense vida al seu apartament. La mare va trobar el cos envoltat de taques de sang després d’una trucada desesperada del seu nòvio, que no tenia notícies seves. Un manyà va haver de trencar la porta per entrar. La sospita que es tracta d’un assassinat es va escampar immediatament. «S’ha d’esperar a l’autòpsia, però clarament estem investigant un presumpte homicidi», va dir la fiscal, Débora Quintana. La fotoperiodista i il·luminadora del canal televisiu Mega va ser enterrada aquest dilluns a la regió del Bío Bío.

El Ministeri Públic assegura que es troba en un moment de recopilació de dades i proves audiovisuals per aclarir les circumstàncies de la mort. De moment, ja compten amb imatges d’una càmera de seguretat, que va captar la presència de desconeguts a prop de la porta de la vivenda la nit anterior a la seva defunció.

 «Exigim que s’aclareixin les causes de la seva mort, sense deixar d’esmentar que ni el seu ordinador ni la seva càmera estaven en el seu departament en el moment de ser trobada morta. No oblidem el seu nom, no oblidem el seu rostre», va denunciar el moviment feminista «Ni una menys» de Xile.

«Buscarem justícia»

Notícies relacionades

Durant el funeral, la seva cosina Paula Torres va recordar les qualitats humanes de Martínez Burgos i la decisió de llançar-se al carrer a deixar constància del que estava passant a Xile. Priscila Martínez, la seva germana, va destacar la quantitat de persones que van anar a donar-li l’últim comiat. «Jo sé que avui és un dia hàbil, un dia per treballar, i han vingut a acomiadar-la, i com no fer-ho si ella era única, no hi ha cap altra Albertina, no existeix cap altra persona amb la personalitat, amb la seva característica, amb les seves capacitats tan especials com Albertina, no hi ha cap altre ser». I va afegir: «Buscarem justícia per Albertina, això no es quedarà així. La meva ‘Betita’ no es mereix això, es mereixia el millor i pel mateix farem el millor per ella perquè pugui descansar en pau».

Les protestes a Xile han deixat almenys 23 morts i centenars de ferits. En aquesta última llista hi ha també periodistes.

Temes:

Xile