DES DEL 2004

Més de 300 nens assassinats a Colòmbia van ser presentats com a baixes en combat

El senador opositor Gustavo Petro va presentar un informe on documenta aquests casos que van ser suposadament producte d'operacions militars en contra de grups armats

militares-colombia-asesinato

militares-colombia-asesinato

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 314 menors d’edat han mort els últims 15 anys a Colòmbia aparentment en operacions de la força pública i van ser presentats com a «donats de baixa en combat», va denunciar el senador i excandidat presidencial d’esquerres Gustavo Petro.

«Dels314 menors que han sigut assassinats, 15 són menors de quatre anys, 95 són dones i 204 homes. En aquest mateix ordre l’any que menys va presentar assassinats va ser el 2018 amb només dos registres», va dir Petro al presentar l’informe en una sessió especial del Senat que va tenir lloc a Santander de Quilichao, en el convuls departament del Cauca (sud-oest).

Seguiment cronològic

La investigació del senador avarca des del 2004 fins al que va del 2019 i s’hi detalla que el primer any es va documentar la mort de 44 menors, la xifra més alta del període analitzat.

Segons el document, durant el Govern d’Álvaro Uribe (2002-2010) van ser comptabilitzades 177 morts de menors, en tant que en el del seu successor, Juan Manuel Santos (2010-2018), n’hi va haver 124. Petro, senador del partit Colòmbia Humana, va afegir que la informació li va ser subministrada de «manera oficial perl’Institut Nacional de Medicina Legal i Ciències Forenses».

Des del 7 d’agost de l’any passat, quan va assumir la presidència Iván Duque, han mort 13 menors, entre ells els vuit d’un bombardeig militar l’agost passat contra dissidents de les FARC a Caquetá.

Accions militars

Aquesta informació es va conèixer durant una moció de censura al llavors ministre de Defensa, Guillermo Botero, qui va renunciar dies després davant de la polèmica desencadenada per ocultar la mort dels menors.

Segons la denúncia de Petro, els menors morts van ser «presentats com donats de baixa en combat» i en els registres de Medicina Legal, «apareixen com a homicidis en nens, nenes i adolescents en accions militars on el presumpte agressor correspon a membres de les Forces Armades, de Policia, Policia Judicial i serveis d’intel·ligència».

«Es maten nens i nenes per part de l’Estat quan hi ha guerra i se salven quan hi ha pau», va assegurar Petro, líder de l’oposició i crític de Duque, entre altres coses, per suposadament incomplir amb la implementació de l’acord de pau firmat entre el Govern i les FARC fa tres anys.

Els diu infanticides

Sobre això, Petro va afirmar que «els qui han votat en contra de la pau són infanticides. La guerra mata la infantesa, per això a aquest Govern li exigim que faci la pau, que no la sabotegi, que no faci miques la pau, perquè la primera conseqüència és l’assassinat de nens i nenes al país».

Notícies relacionades

L’eficàcia de les operacions militars a Colòmbia va començar a ser qüestionada a finals del 2008 quan va sortir a la llum l’escàndol dels anomenats «falsos positius», eufemisme utilitzat per referir-se a les execucions de civils per part de militars per presentar resultats als seus superiors.

Amb aquesta macabra pràctica, militars enganyaven joves d’escassos recursos amb promeses de treball per després portar-los a diferents llocs del país on eren executats i presentats com a guerrillers morts en combat.