Crisi política a Bolívia

El Govern bolivià denuncia un intent d'atemptat contra la presidenta

El ministre Arturo Murillo va assenyalar «grups criminals» que volen fer del país «una Veneçuela»

zentauroepp50971960 military police cover behind shields during a march of suppo191118200348

zentauroepp50971960 military police cover behind shields during a march of suppo191118200348 / Juan Karita

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El govern de facto de Bolívia va assegurar ahir que un «grup criminal»que va associar amb Evo Morales busca perpetrar un atemptat contra la vida de la senadora Jeanine Áñez, autoproclamada presidenta de Bolívia. «Hem hagut d’aturar el viatge a la seva terra natal, ha sigut molt difícil convèncer-la perquè està en perill la seva vida», va dir el ministre de Govern, Arturo Murillo.

El «fantasma subversiu» o la figura del «sediciós» estan a l’ordre del dia des que Áñez va arribar al Palacio Quemado amb la seva Bíblia com a escut. Murillo va tornar a agitar aquest perill i va demanar als «germans camperols» que no es deixin «utilitzar» per persones «amb nexes amb el narcotràfic» que volen fer de Bolívia«una Veneçuela».

Manifestacions a Cochabamba

Mentre el ministre ultraconservador formulava les seves recomanacions, la ciutat de Cochabamba era escenari de tres manifestacions en les quals s’exigia la sortida del poder d’Áñez. Als seus voltants van morir divendres passat nou persones en el marc d’una protesta que va ser repel·lida per les bales de l’Exèrcit.

Notícies relacionades

 El Govern espanyol va recolzar l’inici immediat d’una «investigació independent» que determini les responsabilitats de l’ocorregut. El Ministeri d’Exteriors va recordar que «el legítim dret de protesta s’ha d’exercir sempre per vies pacífiques» i que la protecció de l’ordre públic a càrrec de la Policia i de les Forces Armades s’ha de realitzar «dins de la legalitat boliviana i del Dret internacional en matèria de Drets Humans. D’aquesta manera es va al·ludir al decret firmat per Áñez que garanteix impunitat als uniformats involucrats en delictes repressius. El representant de la UE a Bolívia, León de la Torre, va advertir a la presidenta interina que «cada mort dificulta la pacificació» que ha promès.

En aquest context, Sergio Choque, el president de la Cambra de Diputats i un dels líders del Moviment al Socialisme (MAS) va recordar que la dimissió de Morales encara no ha sigut aprovada pel Congrés. «La decisió estarà sempre en funció del que el poble disposi, aquesta posició l’anirem coordinant amb els sectors socials». Alguns analistes no descarten que si els diputats i senadors rebutgen la renúncia, el Govern de facto contemplarà la possibilitat de tancar la legislatura dominada pel MAS.