Violència a França

La tensió marca l'aniversari dels 'armilles grogues'

La policia prohibeix una manifestació a París, on s'han manifestat 4.700 persones i hi ha hagut 124 detinguts

«Una revolució no es fa en un any», diu un grup de manifestants

zentauroepp50934113 paris  france   16 11 2019    gilets jaunes   yellow vests  191116144658

zentauroepp50934113 paris france 16 11 2019 gilets jaunes yellow vests 191116144658 / YOAN VALAT

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El primer aniversari del moviment dels ‘armilles grogues’ s’ha vist marcat pels enfrontaments entre manifestants i forces de l’ordre a París i en capitals de província com Nantes o Lió.

Tot i que molts dels actes previstos per commemorar el naixement de la protesta es van desenvolupar sense incidents, a primera hora del matí d’aquest dissabte es produïen les primeres escenes de tensió a la via de circumval·lació de París, on grups de manifestants bloquejaven el pas dels vehicles, i a la plaça d’Itàlia, al sud-est de la capital, convertida al mig dia en un autèntic camp de batalla.

Joves encaputxats i vestits de negre van abocar motos i cotxes, van encendre palets per aixecar barricades al mig del carrer, van trencar els vidres d’una sucursal bancària d’HSBC, van destrossar marquesines d’autobusos, van cremar papereres i van llançar llambordes als antiavalots, que van respondre amb llançadors de bales de defensa (LBD) i gasos lacrimògens deixant a la plaça un gran núvol blanc. La degradació va arribar fins a un monument en homenatge al mariscal Juin, heroi de l’alliberament de París.

Els agents també van impedir als busca-raons, la majoria sense armilla groga, forçar les portes d’un gran centre comercial situat a la plaça, el mateix que el mes passat va ser ocupat pel moviment de desobediència civil Extinction Rébellion.

Manifestacions prohibides

Finalment la policia va utilitzar canons d’aigua per dispersar els manifestants mentre la Prefectura decidia prohibir la manifestació prevista a la plaça d’Itàlia a les dues per evitar que el caos s’estengués a altres zones de la capital. «Aquests individus no han vingut a defensar una causa, sinó a destruir», va justificar el prefecte de policia, Didier Lallement.  A primera hora de la tarda havia tornat la calma a la plaça tot i que més tard es van registrar aldarulls a la zona comercial de Les Halles, al centre de la ciutat.

Davant del temor que la mobilització dels ‘armilles grogues’ provoqués disturbis, les autoritats havien vetat les manifestacions als Camps Elisis, els voltants de Notre-Dame, el Senat, l’Assemblea Nacional i la Torre Eiffel.

Deu línies de metro i alguns trens de rodalies circulaven amb restriccions. No s’ha donat una xifra oficial del dispositiu, tot i que alguns mitjans parlen de 2.500 gendarmes. Com en anteriors ocasions, es van realitzar nombrosos controls preventius. Hi va haver 124 detinguts a la capital. Segons Interior, s’han manifestat 28.000 persones a tot França, 4.700 a París.

Menys agitat va ser la desfilada del petit grup d’‘armilles grogues’ que es va citar a Montmartre, on els seus banderins i pancartes es colaven a les fotos dels turistes que immortalitzaven el Sagrat Cor.  

«Una revolució no es fa en un any. Hem d’aprendre de l’experiència, organitzar-nos. Lluitem pels nostres fills», reflexionava Denis, de 60 anys, mentre reposava forces en un cafè després d’haver viatjat des de Meuse, a l’est. «Per a mi ser armilla groga és un orgull. És lluitar per allò que crec i defensar les meves idees i fins i tot les de la gent que no hi cregui», resumeix.

Combativa, Dolores, una animadora sociocultural de 55 anys de la mateixa regió que viu amb 680 euros al mes, està convençuda que els ‘armilles grogues’ guanyaran la batalla al Govern. «Som més que ells i el nostre combat és a llarg termini. Macron podrà dir el que vulgui però no creiem en les seves promeses. No canviarem d’idea. No tenim por de res», assegura.

Ni els 17.000 milions d’euros que el president va posar a sobre de la taula el desembre passat ni el gran debat nacional organitzat per escoltar els ciutadans i sufocar la crisi són suficients per a Johanne, una comercial de 42 anys. «El que ens donen d’una banda ens ho treuen per una altra. És un truc d’il·lusionista. Els pobres són cada vegada més pobres i els rics més rics», diu.

Clima social explosiu

Notícies relacionades

El president francès, que aquest dissabte seguia la situació des de l’Elisi, s’enfronta a un clima social potencialment explosiu amb multitud de fronts oberts. El malestar no resideix només en els armilles grogues, que mantenen vives les seves reivindicacions perquè creuen que res ha canviat en un any, sinó en col·lectius com els policies, els bombers, els treballadors dels hospitals o els estudiants que denuncien reiteradament la seva situació de precarietat.

L’Executiu tem especialment que tot convergeixi en una tempesta perfecta el 5 de desembre vinent, data en la qual els sindicats han convocat una vaga per protestar per la reforma de les pensions. Però Emmanuel Macron deia en una recent entrevista a la revista britànica Time que el moviment dels ‘armilles grogues’ havia sigut bo per a ell. «M’han recordat qui havia de ser».

Temes:

França