PRECARIETAT SOCIAL

Un universitari francès es crema com un bonze per denunciar la seva precarietat

El noi, de 22 anys i estudiant de Ciències Polítiques a Lió, no disposava de cap beca

zentauroepp50866544 students gather outside a campus administrative building in 191112160704

zentauroepp50866544 students gather outside a campus administrative building in 191112160704 / PHILIPPE DESMAZES

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

«Avui faré una cosa irremeiable». Va ser la frase que va escriure divendres passat Anas K., un estudiant de 22 anys, a Facebook abans de ruixar-se amb gasolina i cremar-se a l’estil bonze davant del Centre Regional d’Obres Universitàries i Escolars de la Madeleine, a Lió. Aquest dimarts es continua debatent entre la vida i la mort per la gravetat de les cremades, que afecten el 90% del seu cos, mentre la comunitat educativa està en estat de xoc.

En el missatge que aquest universitari va penjar a la xarxa social, i que ha sigut difós pels seus companys abans de ser suprimit del seu compte, explica que si va escollir aquest edifici de Lió per immolar-se «no va ser per atzar», sinó per «apuntar cap a un lloc polític, el Ministeri d’Educació Superior i, per extensió, cap al Govern».

Després explica quina és la seva situació personal. Diu que aquest any, en què cursa segon curs de llicenciatura en Ciències Polítiques a la Universitat de Lió, no té cap beca i es pregunta si abans, quan tenia una ajuda de 450 euros al mes, era suficient per viure.

Acusació

«Acuso Macron, Hollande, Sarkozy i la UE d’haver-me matat al crear incertesa sobre el futur de tots/as; acuso també Le Pen i els editorialistes d’haver creat pors més que secundàries», relata. El noi conclou amb una crida a «continuar la lluita».

A les xarxes socials el seu missatge continua compartint-se, igual quel’emoció de companys i professors que s’expressen a Twitter amb l’etiqueta #laprécarietétue (la precarietat mata). «L’any passat tenia problemes per pagar les factures amb una sola beca i, a més, el seu allotjament era insalubre», explica al diari ‘Libération’ una companya.

La presidenta de la Universitat de Lió-II, on estudiava l’alumne, Nathalie Dompnier ha declarat a France Presse que desconeixia les dificultats personals que tenia aquest estudiant, molt implicat en la vida del centre. «La universitat li expressa tot el seu recolzament, així com a la seva família i a tots els seus camarades», ha dit en un comunicat.

Situació urgent

La ministra d’Educació Superior, Fréderique Vidal, va viatjar dissabte a Lió i la universitat ha obert una unitat psicològica per atendre els estudiants. «No tenim prou paraules per cridar el nostre dolor i la nostra tristesa», ha manifestat el sindicat estudiantil Solidaires, del qual Anas K. és secretari federal.

El sindicat Unef ha posat en relleu que «es tractad’un acte polític que remarca una problemàtica viscuda per molts estudiants». «Fa mesos que denunciem la precarietat estudiantil i que diem que hi ha una situació d’urgència», ha destacat la presidenta del sindicat, Mélanie Luce.

Notícies relacionades

Molts estudiants s’han congregat aquest dimarts davant el centre on el seu company es va calar foc per retre-li homenatge i protestar contra la precarietat.

Mobilitzacions similars s’han produït en unes 40 ciutats, entre les quals Saint-Éttienne, d’on és originari el noi. «Continueu lluitant. És el que ell voldria. Que no hagi fet això per a res», va proclamar un cosí de la víctima davant dels participants en la concentració.