MOSCOU-L'HAVANA

Putin revigoritza l'aliança amb Cuba i visitarà l'Havana pròximament

El president cubà Díaz-Canel elogia davant del president rus el «paper» de Moscou per «frenar la supremacia» dels EUA

zentauroepp50643268 russian president vladimir putin  right  and cuban president191029184611

zentauroepp50643268 russian president vladimir putin right and cuban president191029184611 / Alexander Nemenov

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Els tradicionals vincles entre l’Havana i el Kremlin han sobreviscut a la perestroika, a la desintegració de l’URSS i al final del socialisme i consegüent canvi de règim a Rússia. Però ara, després delsúltims èxits en política exterior aconseguits per Vladímir Putin, Moscou està injectant un vigor nou a les relacions que manté amb l’illa caribenya, situada estratègicament a tan sols 170 quilòmetres de les costes nord-americanes.

El president cubà, Miguel Díaz-Canel, s’ha reunit aquest dimarts amb el seu homòleg rus, i ha elogiat el paper que està jugant el país euroasiàtic per frenar la, segons ell, «supremacia» que els EUA «intenten imposar» en els assumptes mundials.  «Ha sigut una visita interessant, positiva, que s’ha produït en el marc d’una escalada de l’agressió dels EUA contra Cuba», ha declarat Díaz-Canel, amb referència a les noves sancions decretades per l’Administració de Donald Trump quan aquest va arribar al poder.

Visita de Putin

El mandatari cubà ha convidat Putin a visitar l’illa «quan això pugui passar», i el líder del Kremlin ha contestat amb un entusiasmat ‘sí’ sense condicions: «Aprofitaré sens falta la invitació». El mandatari rus, a més, ha tornat els compliments al seu homòleg cubà destacant «l’actitud independent i sobirana» del Govern de l’Havana en l’esfera internacional.

La gira per Europa de Díaz-Canel, que també l’ha portat a l’Azerbaidjan i a Bielorússia, es produeix poques setmanes després que el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, realitzés una curta visita a Cuba on els dos països van firmar nombrosos convenis econòmics i culturals i van debatre projectes bilaterals estratègics en àmbits com les noves tecnologies o el desenvolupament digital

Notícies relacionades

Durant la guerra freda, l’URSS va mantenir oberta la base de Lourdes, a prop de la capital, tot i que la va clausurar el 2001, poc després de l’arribada de Putin al poder. En els últims anys, mitjans d’informació pròxims a l’Havana han estat informant de la imminent oberturad’instal·lacions militars permanents de vigilància i escolta, una cosa que ha sigut desmentida, tant pel mateix Medvédev com pel ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov.

Les sancions afecten sobretot l’aprovisionament d’energia de l’illa caribenya, cosa que ha portat algunes veus a demanar a Rússia que permeti que els seus barcos de guerra escortin els petroliers que transporten combustible a Cuba. «Crec que trobarem altres mètodes per ajudar Cuba a rebre petroli i els seus derivats», va declarar Medvédev sobre això quan va viatjar a l’illa.