TEMPORADA DE FOCS

Una desena d'incendis a Califòrnia obliguen a evacuar 200.000 persones

Els incendis afecten Sonoma i Los Angeles mentre més de dos milions de californians pateixen una altra apagada

El governador Gavin Newsom decreta l'estat d'emergència en una regió constantment afectada per les flames

zentauroepp50631542 firefighters hose down flames as a home burns in the getty f191028161303 / Marcio Jose Sanchez

zentauroepp50631542 firefighters hose down flames as a home burns in the getty f191028161303
zentauroepp50630777 a firefighting helicopter flies over the getty fire as it bu191028172137
zentauroepp50610969 healdsburg  united states   27 10 2019   the soda rock winer191028172010
zentauroepp50627520 santa rosa  california   october 27  the kincade fire burns 191028172053
zentauroepp50630231 firefighters try to save a home on tigertail road during the191028172128

/

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Califòrnia crema de nou. Gairebé 200.000 persones han sigut evacuades de les seves cases pels focs que afecten el comtat de Sonoma, al nord de l’estat, i la glamurosa zona al voltant de Los Angeles, al sud. Els forts vents han obligat la companyia elèctrica Pacific Gas and Electric (PG&E) a la dràstica decisió de sumir en la foscor prop de dos milions de persones en l’intent d’evitar la propagació dels incendis per qualsevol guspira. 

El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, ja va decretar aquest diumenge passat l’estat d’emergència a l’estat que tornava a cremar-se de nord a sud, per a així poder posar tots els recursos a disposició dels serveis d’emergència. Escoles, hospitals i infraestructures privades i comercials eren desallotjades per evitar una tragèdia com les de l’any passat i de l’anterior. 

Més d’una dotzena d’incendis arrasen Califòrnia en una situació que ja resulta massa familiar per a la seva població. Al comtat de Sonoma, fa quatre dies que el Kincade Fire engoleix cases, negocis i tota mena d’infraestructures. En total, unes 96, ara per ara, i més de 66.000 hectàrees han desaparegut al seu pas. Unes 185.000 persones han hagut d’abandonar les seves llars mentre els bombers lluiten contra les flames tot i que dilluns al matí van confessar només tenir un 5% de l’incendi controlat

De nord a sud

Al sud de Califòrnia, el Getty Fire està deixant imatges impactants malgrat estar sota control en un 65%. Tot i que una primera ordre va obligar a evacuar unes 50.000 persones, aquest cap de setmana 30.000 d’aquestes persones ja van poder tornar a les seves llars. Les flames no entenen de classes socials ja que aquest incendi «molt dinàmic», segons els bombers de Los Angeles, està arrasant amb una de les zones més exclusives de l’estat. Fins i tot Lebron James, el famós jugador de bàsquet, ha sigut evacuat

Any rere any l’estat de Califòrnia es veu amenaçat pel foc i els bombers ja van reconèixer que no existeixen les temporades d’incendis ja que és un problema que afecta aquesta regió durant tot l’any. En aquest cas, els forts vents d’entre 70 i 120 quilòmetres per hora juntament amb les temperatures inusuals de la setmana passada–al centre de l’estat, superaven els 30º a les portes del mes de novembre– i la falta d’humitat condueixen al risc a un clima cada vegada més sec. 

Unes infraestructures elèctriques antiquades i sense gairebé manteniment combinades amb un estil de vida integrat a la natura californiana només necessiten una guspira per sembrar el caos. Tot i que encara es desconeixen les causes exactes d’aquests salvatges focs, s’han rebel·lat informacions que confirmen els patrons d’altres devastadors incendis. Dijous, PG&E va comunicar als reguladors que un dels cables d’alta tensió de la seva instal·lació es va trencar dimecres a la nit a la zona on es va iniciar el foc;

Cap a una gestió pública

Notícies relacionades

Newsom ha llançat repetides crítiques a l’empresa per les constants apagades a les quals sotmet els seus clients que suposen la gran majoria de la població de Califòrnia. «Hi ha una falta d’intencionalitat al llarg de dècades en la inversió de les eines i la tecnologia per abordar aquest problema», deia dissabte a Napa. Després de les catàstrofes del 2017 i el 2018 al nord de l’estat, PG&E es va declarar en fallida el gener passat. Davant la seva incapacitat de gestionar les condicions meteorològiques que ja defineixen l’estat, Newsom es preguntava si seria possible «dividir i administrar d’una manera diferent» l’electricitat a Califòrnia fent una picada d’ullet a una possible gestió pública d’aquest bé. 

Un caos sense precedents plana sobre l’estat daurat amb una població fastiguejada de les apagades que suposen pèrdues milionàries per als seus negocis i una gestió opaca d’aquestes crisis per part de la gegant empresa. I tot i que els focs ja formin part de la seva identitat, els californians es neguen que cada vegada que bufin forts vents, hagin de viure a les fosques.