MOSCOU AVANÇA POSICIONS

El Kremlin retorna a l'Àfrica gràcies a les vendes d'armes, la cooperació nuclear i els contractes miners

Per primera vegada des de la guerra freda, Moscou es planteja la instal·lació de bases militars al continent, considerat un «escenari de confrontació amb Occident»

En una recent cimera amb líders africans a Sotxi, el Govern rus ha condonat deutes de milers de milions de dòlars i ha tancat substanciosos contractes d'armes

zentauroepp50559975 russian president vladimir putin meets with equatorial guine191025182343

zentauroepp50559975 russian president vladimir putin meets with equatorial guine191025182343 / SERGEI CHIRIKOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Socotra al IemenMarsa Matrouh a Egipte, les illes Dahlak a Etiòpia, arxipèlag avui esdevingut territori de la nounada Eritrea... Tots eren estratègics punts a l’Àfrica que van allotjar, en algun moment de la guerra freda del segle XX, una presència militar de l’URSS dotada de major o menor grau de temporalitat.

Ha passat gairebé mig segle d’aquell dia del 1972 en què el president egipci Anwar el Sadat, que feia poc que havia arribat al poder, va sorprendre propis i estranys expulsant la legió d’assessors militars soviètics implantats al país del Nil des dels temps de Nasser. Han transcorregut poc més de tres dècades de l’estira-i-arronsa que enfrontava als anys 80 el reformista líder soviètic Mikhaïl Gorbatxovamb el president d’Etiòpia Mengistu Haile Mariam, alineat amb el bloc comunista, però al·lèrgic a la paraula ‘perestroika’.

El Kremlin, capitanejat per Vladímir Putin i recolzat per una nebulosa d’organitzacions privades de mercenarisoligarques vinculats al sector de la mineria i empreses estatals dedicades al comerç d’armes i a l’energia atòmica, intenta tornar ara al continent africà per la porta gran. La primera cimera Rússia-Àfrica, que s’acaba de celebrar aquesta setmana al balneari de Sotxi i a la qual han acudit els líders de 43 països, a més de 10.000 homes de negocisregionals, explica bé les futures pretensions expansives de Moscou al continent.

«Un espai de confrontació»

«Rússia considera l’Àfrica com un espai de confrontació» amb Europa i els EUA, expliquen a EL PERIÓDICO Grzegorz Kuczynski, especialista de l’Institut de Varsòvia i autor d’un informe titulat ‘Rússia, a l’Àfrica: Armes, mercenaris i agents d’influència’. Políticament, enumera Kuczynski, «per debilitar Occident», a Moscou li és més fàcil «sembrar el caos» allà que a la mateixa Europa. A més, continua l’especialista, la regió africana és l’origen «del 25%» dels estats membres de l’ONU, fet que permetria a Moscou incrementar el seu pes en l’organització mundial supranacional si aconsegueix materialitzar projecció al continent.

En l’àmbit econòmic, resumeix l’expert polonès, Rússia busca a l’Àfrica accés als jaciments de «petroligasordiamants, però, sobretot, metalls rars», vitals aquests últims en l’economia global, mentre constitueix «un mercat relativament poc exigent per a les seves exportacions, principalment d’armes».

La cooperació militar i política ja està donant fruits i ho està fent precisament en estratègics punts geogràfics pròxims a transitades rutes de navegació cap a Europa. Fa un any, Eritrea i Rússia van anunciar la construcció d’una base logística en un port eritreu durant una visita del ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov. Al maig, Moscou va revelar el contingut d’un acord firmat amb l’enderrocat dictador del Sudan, Omar al-Bashir, que permetrà alsbarcos de guerra russos recalar als ports locals. Malgrat el canvi de règim experimentat pel país, el pacte segueix endavant.

Macroreunió al costat del mar Negre

Notícies relacionades

A més, la macroreunió celebrada a la vora del mar Negre ha creat una plèiade de substanciosos contractes per a les empreses russes, ja siguin estatals o privades. Per citar-ne només tres exemples, Rosatom, el gegant públic de l’energia atòmica, planeja construir una central nuclear a Etiòpia; Nigèria comprarà 12 helicòpters d’atac Mi-35M, i finalment Sverbank, la caixa d’estalvis, ha alliberat la suma de 5.000 milions de dòlars per a l’adquisició d’exportacions russes per part de les nacions participants. I tot això, coincidint amb la condonació d’antics deutes africans contrets en temps soviètics per valor de 20.000 milions de dòlars

Durant la reunió, Putin ha intentat desvincular-se de les antigues potències colonials europees assegurant als seus convidats que les seves intencions no consistien a escurar els recursos ni a donar lliçons de democràcia. «Veiem com un grup de països occidentals recorren a la pressió, a la intimidació i al xantatge de nacions africanes sobiranes», ha criticat el líder del Kremlin.

Temes:

Rússia Àfrica