Eleccions argentines

L'Argentina tanca la campanya electoral amb un ampli avantatge del peronisme

El president Macri ha fet agosarats esforços per reduir la distància amb Fernández i forçar-lo a una segona volta

Les enquestes donen a l'aspirant peronista una diferència pràcticament irremontable

argentina cierra su extenuante campana como la empezo el peronismo favorito / periodico

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La campanya electoral argentina amb vista a les presidencials de diumenge tanca aquest dijous al mig d’una nova sacsejada del dòlar i amb un resultat que sembla cantat: la victòria peronista de la mà d’Alberto Fernández i l’exmandatària Cristina Fernández de Kirchner com la seva número dos.

Tret d’un miracle en què a hores d’ara no hi creuen els mercats ni els més devots del president Mauricio Macri, res frenarà el triomf del que es coneix com la fórmula FF. Els dos Fernández miren, no obstant, de no cantar victòria abans de temps, tot i que algunes enquestes els assignen fins a 20 punts d’avantatge.

Macri ha redoblat els esforços proselitistes sota el lema ’Sí que es pot’, aprofundint el seu gir a la dreta per captar el vot conservador dispers, amb l’objectiu de reduir la distància amb Fernández i forçar una segona volta. Si fa més d’un any habilitava que el Congrés discutís una llei d’interrupció voluntària de l’embaràs, a poques hores que acabessin els actes de campanya va acceptar la benedicció d’un pastor evangèlic a Rosario, la ciutat de Leo Messi.

L’ombra de Bolsonaro

Norberto Carlin, de l’Església Santuario de Fe, el va rebre joiós. «Senyor, Tu ets el Déu que posa i el Déu que treu. Senyor, si ell és aquí és perquè Tu el vas posar. No hi haurà ningú que el pugui tocar», va pregar en una escena que va semblar extreta de les promocions religioses de l’excapità Jair Bolsonaro abans d’arribar al poder al Brasil.

«Volen que els que pensem diferent callem», va dir Macri en una altra ciutat, Mar del Plata, el principal balneari argentí, on va llançar la seva promesa de donar la batalla contra vent i marea en les hores que queden per votar. En aquest to va augurar prosperitat si es manté en el poder. «Estem més ben preparats per començar a créixer. El que ve és això, el creixement, l’augment del salari, i l’alleujament per a tots els argentins».

Una Argentina «delmada»

«Ens deixen una Argentina delmada», li va contestar Alberto Fernández des de la província ‘norteña’ del Chaco. En els dos debats televisius celebrats, els dos candidats es van enfrontar amb ferocitat. El peronista va posar l’accent en el fracàs econòmic i l’endeutament extern en una escala històrica. Macri va parlar de la corrupció dels anteriors governs kirchneristes.

El fiscal Carlos Stornelli va fer saber que té proves contra Cristina Kirchner. Stornelli, al seu torn, ha sigut denunciat en un altre tribunal com a suposat partícip d’una banda que integren també sectors dels serveis d’intel·ligència i que extorsiona empresaris. Per aquesta causa es troba en rebel·lia davant del jutge Alejo Ramos Padilla.

El tema de la corrupció va tornar als primers plans a les portes del tancament de la campanya. L’impacte en l’electorat és de dubtós efecte, segons els sondejos. L’economia apareix, en canvi, com la preocupació principal de les majories. 

Fuga de capitals

Les reserves internacionals del Banc Central van caure dimecres 450 milions de dòlars. Des que Macri va perdre les primàries a l’agost i va segellar la seva destinació electoral, la sagnia de divises va arribar a 20.168 milions de dòlars. L’últim mes, la fuga de capitals ha sigut de 2.562 milions de la moneda nord-americana. A més, enmig de la campanya s’ha conegut que la inflació de setembre va ser de 5,7% i que es tancarà l’any amb una alça del cost de la vida proper al 60%. I les vendes en supermercats van caure un 7,3% a l’agost i un 6,7% als centres comercials.

Notícies relacionades

L’esclat social xilè s’ha ficat amb força en la recta final de campanyaesclat social xilè. L’expresidenta no ha deixat de recordar-ho. «Els que ho han destrossat tot, no van caure d’un plat volador, tot i que alguns parlin d’alienígenes més enllà de la serralada», va dir en relació amb una dita de la primera dama del país veí, Cecilia Morel, que va comparar les protestes que enfronta el seu marit, Nicolás Piñera, amb una invasió del més enllà.

«Fem un immens esforç per obrir els nostres caps i els nostres cors, per entendre que això que ens volen vendre com a model ideal de societat, on es trenquen els llaços de solidaritat, on no m’importa el que li passa a l’altre, acaba com acaba a Xile», va afegir.