EL DILEMA BRITÀNIC

El president dels Comuns trunca el pla de Johnson

Bercow rebutja que el Parlament voti el pacte del 'brexit' com volia el 'premier'

L'oposició anuncia esmenes en la tramitació de les lleis per sortir de la UE

undefined49595399 files  in this file video grab taken on march 27  2019  from190828131259

undefined49595399 files in this file video grab taken on march 27 2019 from190828131259

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El Govern de Boris Johnson va intentar novament sense èxit aquest dilluns dur a terme la votació de l’acord del ’brexit’, després de veure’s obligat a suspendre-la dissabte en una primera temptativa.  Tampoc en aquesta ocasió ho va aconseguir. El president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, va rebutjar la moció per considerar que «les circumstàncies avui són les mateixes que dissabte» i «seria repetitiva i fora de lloc». Els euroescèptics conservadors van reaccionar, una vegada més, furiosos contra l’’speaker’, que van acusar de partidisme.  Si el Govern hagués obtingut el permís de Bercow, Johnson hauria pogut retirar la carta sol·licitant una nova ampliació de tres mesos que va haver d’enviar dissabte a Brussel·les, una humiliació de la qual es ressent.  

La negativa va obligar l’Executiu britànic a presentar a tràmit el projecte de llei per implementar l’acord de retirada, que començarà a ser debatut a partir d’aquest dimarts, amb una primera votació que pot determinar si l’acord serà definitivament aprovat una vegada conclòs tot el procés. El Govern insisteix que ara compta amb els vots necessaris i és possible que així sigui. Però Johnson vol tramitar la llei al Parlament en tres dies, segons va anunciar el líder conservador en la Cambra dels Comuns, Jacob Rees-Mogg, velocitat supersònica per a una decisió de tal importància, que diputats de totes les tendències qüestionen.

El pla de Johnson és prolongar els debats dimarts i dimecres fins a la mitjanit si és necessari. Johnson pretén complir a qualsevol preu la data de sortida del 31 d’octubre com ha promès incansablement. En aquest  ’mantra’ li va el prestigi polític entre el seu electorat, quan els comicis generals són a la cantonada. Seran els diputats els que hand’aprovar en votació el ritme de l’agenda i la limitació del temps dels debats.   

Esmenes laboristes

Notícies relacionades

El procés a la Cambra dels Comuns i dels Lords és complex i pot ser ple de trampes per al primer ministre. Els parlamentaris poden introduir esmenes i aportar modificacions a l’acord, que el desvirtuïn de tal manera que potser Johnson no estigui disposat a acceptar. El Partit Laborista ja ha anunciat que presentarà una esmena exigint que qualsevol acord sobre el ’brexit’ hagi de ser ratificat en referèndum i en una segona demanarà que tot el Regne Unit continuï formant part de la unió duanera després de la sortida de la UE.

Canvis d’aquest tipus, si s’arriben a produir, transformarien l’essència de l’acord firmat per Johnson amb els mandataris europeus dijous passat. Des del seu equip s’ha suggerit que, si això arriba a passar, el primer ministre optaria per presentar la dimissió i buscar la sortida a les urnes.